|
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
|
CorelDRAW - grafika wektorowa - Corel Draw przestał działać. Pomocy mój dyplom:(
imaxaya - 6 Czerwiec 2016, 12:01 Temat postu: Corel Draw przestał działać. Pomocy mój dyplom:( Witam wszystkich. Tworzę swoja pracę dyplomową, a corel zaczyna się sypac. Czy ktoś z was może mi pomóc?
Corel x5 system operacyjny Win 7 64 bit
Wszystkie pliki otwierają sie normalnie tylko jeden nie. Mianowicie ostatnio stworzyłam sobie elewacje budynku z deseniem cegły i zakreskowaniem, jescze 3 dni temu plik się otwierał teraz po otwarciu działa przeskakiwanie po stronach, ale jak tylko kliknę stronę gdzie znajduje sie felerna elewacja "corel draw przestał działać" nie mogę pliku zapisać ani eksportować bo dzieje się to samo. Bardzo mi zalezy na uratowaniu plików, nie wiem co robić.
Z góry dziękuję każdemu za pomoc.
restauro - 6 Czerwiec 2016, 12:41
Robiłeś ostatnio jakieś uaktualnienia systemu Windows ?
imaxaya - 6 Czerwiec 2016, 12:47
restauro napisał/a: | Robiłeś ostatnio jakieś uaktualnienia systemu Windows ? |
Chyba sam się aktualizował właśnie:(. Udało mi sie teraz zapisac wsyztki strony do pdf tylko nie tą jedną (najwazniejsza) z felerna elewacją.
Zdjęcie poniżej.
restauro - 6 Czerwiec 2016, 14:01
Poprawki mogą być przyczyną . Zapisz plik na pendrive i sprawdź w innym komputerze .
Jeśli nie będzie z nim problemów odinstaluj poprawki windy ostatnio instalowane.
Wyłącz opcję automatycznej instalacji uaktualnień .
Coraz częściej są przyczyną problemów CorelDraw ,
szczególnie starszych wersji.
Możliwe ,że dlatego uaktualnienia do CorelDrawX8 można robić praktycznie od każdej komercyjnej wersji.
Windowsowe uaktualnienia bezpieczniej instalować pojedynczo,przynajmniej od razu zorientujesz się ,że mogą być przyczyną konfliktów.
s-p-i-n - 6 Czerwiec 2016, 14:14
a ja obstawiam ze plik za duzo wazy i Corel sie sypie tylko na tym jednym pliku
Cysorz - 6 Czerwiec 2016, 16:09
imaxaya - zlinkuj gdzieś plik (np. na ::WeTransfer::) i wklej tutaj link.
Shame - 6 Czerwiec 2016, 19:53
s-p-i-n napisał/a: | a ja obstawiam ze plik za duzo wazy i Corel sie sypie tylko na tym jednym pliku |
Mi się wydaje, że poleciał błąd wypełnienia postscriptowego. Koleżanka napisała, że zrobiła elewację z deseniem cegły - jak rozumiem właśnie przez postscriptowe wypełnienie. Już mi się tak kiedyś zdarzyło, że przy otwarciu Corel zdaje się odbudowuje te tekstury/desenie. Jeśli coś się rzuciło w aktualizacjach, które skopały (to czysta teoria, nie poparta żadnymi dowodami) asocjację z plikami wypełnienia, to problem gotowy
Tak jak Cysorz napisał - zlinkuj plik i jeśli boisz się o swoją pracę to podeślij 2-3 osobom na PM, a nie wrzucaj na forum bezpośrednio. Sprawdzimy jak się otwiera (albo i nie) i postaramy się coś zaradzić. Może np. wspomniane wypełnienie da się zamienić na obiekty i problem zniknie? Ale to tylko gdybanie, bez pliku wiele nie zaradzimy.
imaxaya - 6 Czerwiec 2016, 20:01
Dziękuję za info, przerzuciłam plik na innego kompa i działał, zapisałam jako pdf i otworzyłam u siebie i wszytko działa.
|
|