|
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
|
CorelDRAW - grafika wektorowa - Krzywe napisy
mariu_74 - 10 Czerwiec 2016, 17:19 Temat postu: Krzywe napisy Witam
zainstalowałem x5 i podczas pisania textu odnosi się wrażenie (sprawdziłem prowadnica i faktycznie jest krzywo)że jest napisany krzywo podobnie jak się wstawia inne elementy co jest nie tak? i jeszcze jedno pytanie : mam otwarte kilka stron importuje przedmiot obok karty nr 1 i tylko jest on widoczny na tej karcie nr 1 gdzie się to przełącza, żeby był widoczny na wszystkich ?
z góry dzięki
Cysorz - 10 Czerwiec 2016, 17:54
1. A nie piszesz przypadkiem po ścieżce?
2. Przenieś obiekt na "pulpit" w Manager Object". W X5 praca na warstwach została dosyć mocno pokomplikowana i czsami Corel nie potrafi prawidłowo przenieść obiektu na warstwę "Pulpit".
mariu_74 - 11 Czerwiec 2016, 12:37
witam
jak włączyć warstwy? (ustawienia pulpitu)
jak sprawdzić czy nie pisze po ścieżce - nadmieniam że przy niektórych tylko czcionkach napis jest delikatnie krzywy.
Cysorz - 12 Czerwiec 2016, 22:32
1. Jeżeli masz zaznaczone jako aktywne narzędzie "tekst", to najechanie kursorem na jakikolwiek obiekt wektorowy proponuje opcję "Dopasuj tekst do ścieżki". Jeżeli to nie to i zaczynasz pisać w "pustym" miejscu, to mogą to być złe sterowniki do karty graficznej. Zresztą strzelam, bo jak *naście lat już w Corelu pracuję, to pierwszy raz o czymś takim słyszę. Zwłaszcza, że X5 to całkiem udana wersja.
2. W "Menedżer obiektów" trzeba ręcznie przenieść taki obiekt/grupę na warstwę "Pulpit".
chezare - 13 Czerwiec 2016, 13:30
Może zamiast textu wpisuj tekst?
Żarty, żartami, ale dopóki nie zobaczę, to nie uwierzę.
Zaznacz taki "krzywy" tekst, zamień na krzywe (ctrl+Q), jak dalej jest krzywy, to zapisz dokument do jakiejś starszej wersji (ja mam zabytek nr 12) i zapodaj tutaj.
|
|