| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - Wypełnienie obiektu na wypełnieniu siatkowym
zodIAC - 10 Lipiec 2016, 16:13 Temat postu: Wypełnienie obiektu na wypełnieniu siatkowym Problem polega na tym że nie mogę na wypełnieniu siatkowym wypełnić kolorem obiektu, w tym wypadku jak widać na zdjęciu elipsy. Widać sam kontur który i tak jest granatowy zamiast czarny. O co może chodzić ?
bidon184 - 10 Lipiec 2016, 19:28
blad scryptu logicznego ,widac to po podswietlonej na czerwona skojazen prowadnic,zapisz ten projekt i poprostu otworz na nowo ,nie importtuj ,rozmumiesz .poprostu zapisz i zamkni9j corela,potem otworz bezposrednie z pliku
restauro - 10 Lipiec 2016, 19:28
Może dołącz plik wektorowy.
bidon184 - 10 Lipiec 2016, 19:32
niema moim zdaniem sesu zalaczac pliku bo nam otworzy prawidlowo ,to blad komunikacji wystarczy moim zdaniem zrobic to co napisalem
zodIAC - 10 Lipiec 2016, 21:03
Już działa zrobiłem to od początku i nie było już problemu z wypełnieniem. Mam teraz inny problem a mianowicie po zapisaniu pliku do pdfa jakość jest dość słaba. Dla porównania wysyłam plik z pdf i z cdr. Wszystkie ustawienia do druku są raczej poprawne ponieważ zawsze ich używałem i nie było problemu a teraz takie cuda.
bidon184 - 10 Lipiec 2016, 21:30
nie widze zadnych cudow ,albo pdf ma ustawione cmyk a ty robisz w rgb lub odwrotnie lub poprostu nie masz ustawionego osadzenia profilu kolorow to w druku nie ma jakby znaczenia ale w wyswietlaniu i owszem
Shame - 10 Lipiec 2016, 21:30
Jeśli chcesz mieć na 200% dobrze, to przed eksportem skopiuj obrys obiektu (elipsa czy co to tam jest), ten obiekt, który kolorujesz przekształć w bitmapę o 300-600 dpi i wrzuć ją we wcześniej skopiowaną krzywą (jako Kadr). Masz pewność, że będzie cacy. W tym przypadku Twój PDF wychodzi marnie, bo sądząc po grafice masz różnego rodzaju obiekty wektorowe nachodzące na siebie i posiadające jednocześnie przezroczystości (jakieś tryby mieszania). Ten typ grafiki zawsze wychodzi słabo podczas automatycznego eksportu do PDF. Niestety, skomplikowane wypełnienia (zazwyczaj posiadające przezroczystości) najlepiej spłaszczać do bitmap i tak eksportować.
|
|