Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - jak przygotować wizytówke do druku?

agucha1712 - 8 Sierpień 2016, 18:51
Temat postu: jak przygotować wizytówke do druku?
Mam wizytówke, prostą, jednostronną, kolor tła biały, czcionka i logo czarne.
Moje pytania brzmią:
- jaką użyć składową czarną dla cmyku? 100k czy 40c 40m 40y 100k ? całość ? czy logo inaczej fonty inaczej?
- czy wypedefować pojedyńczą wizytówke czy ułożyć jedną obok drugiej możliwie jak najwiecej na kartce a4? i wtedy co ze spadami? w każdej jednej wizytówce ustawiać spady? czy nie zostawiać w ogole miejsca miedzy spadami?
- co z białym tłem ? czy zostawić "puste' miejsce czy "pokryć je" białym Cmykiem ? : O jesli bez to czy zostawić jakąś ramkę ? jesli tak to jakiego koloru białą czy czarna?

moze banalne pytania ale nie wiem jak to ogarnąć

Shame - 8 Sierpień 2016, 20:41

agucha1712 napisał/a:
Mam wizytówke, prostą, jednostronną, kolor tła biały, czcionka i logo czarne.

A więc

agucha1712 napisał/a:
- jaką użyć składową czarną dla cmyku? 100k czy 40c 40m 40y 100k ? całość ? czy logo inaczej fonty inaczej?

To zależy od projektu, ale 9 przypadkach na 10 jeśli nie robisz czarnej apli (dużych połaci jednego koloru) to nie stosuj czarnego składanego (czy jak kto woli "bogatego" od ang. "rich black"). A już na pewno stosuj tylko czysty czarny K100 na teksty. Nie składaj go bo drobne elementy mogą się nie spasować w druku i będzie kaszana.

agucha1712 napisał/a:
- czy wypedefować pojedyńczą wizytówke czy ułożyć jedną obok drugiej możliwie jak najwiecej na kartce a4? i wtedy co ze spadami? w każdej jednej wizytówce ustawiać spady? czy nie zostawiać w ogole miejsca miedzy spadami?

Niczego nie układaj tylko przygotuj projekt o wielkości wizytówki (rozmiar strony np. 90×50 lub 85×55 mm) i tak projektuj wyciągając spady. Podczas eksportu do PDF wejdź w Zaawansowane i w zakładce Ustawienia drukarskie zaznacz Spady 3mm. Program automatycznie doda ramki i inne pierdoły (których nawet ty możesz nie widzieć, ale w drukarni będą widzieć) i na 200% będzie dobrze. Jeśli druga strona jest pusta to zrób po prostu drugą pustą, ale zawrzyj ją w PDF-ie.

agucha1712 napisał/a:
- co z białym tłem ? czy zostawić "puste' miejsce czy "pokryć je" białym Cmykiem ? : O jesli bez to czy zostawić jakąś ramkę ? jesli tak to jakiego koloru białą czy czarna?

Papier jest biały (zazwyczaj). Więc jakikolwiek brak koloru czy obiektu jest automatycznie biały. Jeśli nie określisz inaczej w drukarni to dostaniesz białą kredę 350g/m3 i niczego nie kombinuj. Nie kryj białych obszarów kolorem specjalnym ani nic. Zwyczajnie zostaw puste.

agucha1712 - 8 Sierpień 2016, 21:05

krótko zwięźle i na temat :D dziekuje :)
Shame - 8 Sierpień 2016, 23:08

O skrzywieniu tekstów przed lub podczas eksportu chyba wspominać nie muszę, prawda?
agucha1712 - 9 Sierpień 2016, 13:02

nie musisz :D mam juz kilka wizytówek za sobą ale tak naprawde nigdy do końca nie wiedziałam jak robic to profesjonalnie ;p dzieki :)