Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - eksport do gif

anpopek - 17 Styczeń 2008, 23:48
Temat postu: eksport do gif
witam
jak wyeksportować obiekt do gifa np koło w kolorze czerwonym aby po nałozeniu z zielonym tłem strony www nie było widać zarysu prostokatnego koła (jest on biały)
Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie dpi i ppi. Chciałbym prosic o wyjasnienie różnic miedzy tymi dwoma pojeciami.
pozdrawiam Andrzej, za wszelkie odpowiedzi dziekuje

miro88 - 18 Styczeń 2008, 10:31

dpi - dots per inch - ilość punktów na cal, obowiązujr głównie w poligrafii (do druku)
ppi - pixels per inch - ilość pikseli na cali, do zastosowań na strony www

przykładowo:
1) 300 dpi - rozdzielczość skanowanego zdjęcia
2) 72 lub 96 ppi - rozdzielczość ekranowa monitora

Co do eksportu koła to trudno będzie wyksportować i potem ponownie zaimportować obiekt tak aby nie posiadał obwiedni.

kreart - 18 Styczeń 2008, 12:50

żaden problem
wystarczy zaznaczyć ptaszek przy eksporcie do gif przy którym jest napisane przezroczyste tlo

miro88 - 18 Styczeń 2008, 13:14

U mnie (v.12) przy eksporcie zaznaczam tylko zaznaczone ale opcja przezroczyste tło jest niedostepna (wyszarzala) i nic z tego nie wychodzi...:(
kreart - 21 Styczeń 2008, 13:12

jeśli tak jest, daj biały kwadrat pod koło wyeksportuj bez zaznaczenia i otwórz w jakimkolwiek programie do obróbki zdjęć - tam zapisz sobie gif poprawnie, z zaznaczeniem

co zaś do niedostępnych opcji
albo nie jest wgrany patch
albo masz coś nie tak wybrane przy zapisie - opcja normalnie działa, niestety nie mam 12 nie korzystałem jeszcze z parzystych wersji corela ze względu na ich politykę testowania na żywym organizmie klienta który kupuje wersję parzystą wszystkich błędów jaki tylko można zrobić w oprogramowaniu i na tej podstawie budowaniu nowej wersji

miro88 - 21 Styczeń 2008, 18:31

Zrobiłem jak napisałeś i dalej jest to samo. A istnieje coś takiego jak patch do wersji 12?
qm0szka - 22 Styczeń 2008, 12:20

Ja robię to w PHOTOPAINCIE:
1) Tworzę nowy obrazek bez tła lub wklejam z DRAW jako nowy ze schowka
[2) Rysuję koło - jeśli nie wklejam nic ze schowaka]
3) Tworzę maskę z Obiektów [ctrl+M]
4) Eksportuję do Gif'a, z zaznaczeniem Przeźroczystosć/ Obszar maski

Ot, cała filozofia ;) i to zarówno w 12 jak i 9 :)