| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - X5 - rysowanie z włączoną soczewką przezroczystości -da się?
eror - 6 Wrzesień 2016, 22:38 Temat postu: X5 - rysowanie z włączoną soczewką przezroczystości -da się? W poście z 2014 roku jeden z kolegów narzekał, że wszystkie nowo rysowane obiekty mają przypisaną soczewkę przezroczystości. To było w X7. Ja walczę z moim X5 by taką soczewkę włączyć na stałe i nic z tego. Chciałbym móc rysować nowe obiekty już z przezroczystością a nie za każdym razem przypisywać im przezroczystość. Da się?
eror - 9 Wrzesień 2016, 08:58
Odgrzeję pytanie.
Może nikt nie zauważył? A może źle zadałem pytanie?
Nikt nie wie czy nie da się zrobić tego w X5 i muszę kupić X8?
A może wystarczył by X7 lub X6?
Stipa - 12 Wrzesień 2016, 08:36
Nie mam X5, ale na X7 działa to tak:
Gdy nie jest zaznaczony żaden obiekt, z bocznej belki narzędziowej wybieram przezroczystosc i zadaję jej parametry, a corel wyswietla mi okienko, dla jakich nowych obiektow te parametry mają być automatycznie stosowane. I gotowe. I działa to tylko ze "zwykłą" przezroczystością. Bo soczewki (tej od ALT F3) nie da sie tak włączyć.
eror - 16 Wrzesień 2016, 15:07
| Stipa napisał/a: | Nie mam X5, ale na X7 działa to tak:
Gdy nie jest zaznaczony żaden obiekt, z bocznej belki narzędziowej wybieram przezroczystosc i zadaję jej parametry, a corel wyswietla mi okienko, dla jakich nowych obiektow te parametry mają być automatycznie stosowane. I gotowe. I działa to tylko ze "zwykłą" przezroczystością. Bo soczewki (tej od ALT F3) nie da sie tak włączyć. |
Niestety, dla mnie, bo w X5 nie mogę tego zrobić.
Przy wybraniu narzędzia przezroczystość muszę zaznaczyć jakiś obiekt, żeby zmienić parametry.
Bez zaznaczenia są nieaktywne.
|
|