|
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
|
Szukam rysunku lub czcionki - Kreator fontu w sieci?
cyklop - 28 Wrzesień 2016, 07:57 Temat postu: Kreator fontu w sieci? Czy ktoś spotkał się z miejscem w sieci, gdzie można wpisać krótki tekst (kilka słów) o dowolnym kroju i otrzymać go w krzywych? Mam wrażenie, graniczące z pewnością, że widziałem kiedyś coś takiego, niestety nie mogę znaleźć.
Często tak jest, że nie chce się dla 2-3 słów instalować nowego fonta (a co dopiero kupować), który prawdopodobnie nie będzie już więcej używany.
A jeśli nie, to czy ktoś, posiadający Bigband lub Baby cakes przesłałby mi 2 skrzywione słowa w tym kroju?
Shame - 28 Wrzesień 2016, 17:03
Przyznam się, że sam korzystałem chociażby z MyFonts.com, w którym można co prawda nie tyle dostać w krzywych, ale uzyskać podgląd w bitmapie, całkiem wystarczającej do trasowania z bardzo porządnymi efektami.
Jest też taka stronka WORDMARK.it an której wpisujesz tekst, po czym klikasz LOAD FONTS. Dostaje się kilkanaście ekranów podglądu danego tekstu w wielu fontach. Potem wyszukujesz co tam potrzeba, klikasz, żeby zaznaczyć (można więcej niż jeden), po czym robisz PRINT SELECTION. Otwiera się okno druku, jednak wybierasz jakąś drukarkę PDF i zapisujesz. Potem plik importujesz do DRAWa i masz w krzywych dany tekst. Czyli dokładnie to co chciałeś. Tylko, że ilość fontów jest ograniczona i w większości to znane fonty. Ale może ci się przyda?
cyklop - 29 Wrzesień 2016, 09:06
Dziękuję - pomogło :]
A na tej stronce dostaje się podgląd, ale w MOICH fontach (chyba, że coś pokręciłem)
restauro - 29 Wrzesień 2016, 09:59
Jeśli korzystasz z myfonts.com im mniej liter tym są większe, co za tym idzie, później lepsza jakość trasowania. Zaznacz maksymalną wielkość jak na górnym Print Screenie .
cyklop - 30 Wrzesień 2016, 09:14
Dziękuję, tak właśnie zrobiłem :]
A tak nawiasem mówiąc, korzystanie z powyższego sposobu chyba raczej nie jest legalne?
Co prawda to miałem na własne potrzeby, ale gdyby trzeba robić to w celach komercyjnych...?
restauro - 30 Wrzesień 2016, 11:52
Trudno powiedzieć ? trasowany font nie odwzorowuje idealnie oryginału.
|
|