| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - Zdjęcie
Cirrus - 2 Październik 2016, 11:10 Temat postu: Zdjęcie Witam.
Mam pytanie do fachowców.
Jak zrobić zdjęcie, które wstawiłem ponizej. Szczególnie chodzi mi o dodanie cieni w srodku zdięcia przy krawędziach, na dole i po prawej stronie.
>>> Klik<<<
Trurl - 2 Październik 2016, 12:35
| Cytat: | | Jak zrobić zdjęcie, które wstawiłem ponizej. |
Trzeba wziąć kota, aparat fotograficzny, pstryknąć w odpowiednim momencie, a potem dodać ew. cienie, o których mówisz, w programie do grafiki rastrowej, tj w PhotoPaint'cie albo w PhotoShopie.
Shame - 2 Październik 2016, 21:33
Trurl oczywiście ma rację.
Co do metody robienia takich cieni czy czego, to ja najczęściej robię np. w DRAWie tak: na fotce (jaka by nie była) rysuję linię przy dolnej i prawej krawędzi. Nadaję jej grubość mniej więcej taką, jaką miałby mieć ten cień. Następnie robię Przekształć w Mapę Bitową, a potem Rozmycie > Gaussowskie. Ustawienia jak się tam komu podoba.
Cirrus - 3 Październik 2016, 21:03
Dobra, dobra nie napieprzajcie się, żle to ująłem. Chodziło mi o nadanie cieni na zdjęciu przy krawędziach.
Dzięki za pomoc, spróbuję się pobawić.
chezare - 4 Październik 2016, 10:13
To dosyć pospolity efekt, często nazywany button. Darmowy irfanview potrafi coś takiego zrobić, potrafi teź corel photo-paint i kaźdy odrobinę bardziej rozgarnięty program graficzny. W p-p musisz zaznaczyć fotografię i szukać w efekty-efekty 3d.
|
|