Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQ - najczęściej zadawane pytania - Problem z publikacją do pdf

novanova - 6 Październik 2016, 12:58
Temat postu: Problem z publikacją do pdf
Kochani użytkownicy forum
Pracuje w corelu codziennie i nigdy nie spotkało mnie coś takiego. Kiedy gotowy dokument publikuje jako pdf i go otwieram wyswietla mi się komunikat " Wystąpił błąd podczas otwierania tego dokumentu. Ten plik jest już otwarty lub używany przez inną aplikację", kiedy natomiast corela zamknę i próbuje otworzyć ten plik wyskakuję komunikat " wystąpił błąd (..) plik jest uszkodzony i nie może zostać naprawiony.
Logiczne dla mnie jest więc, że coś się popsuło na etapie zapisu z corelu do pdfa, profilaktycznie przywróciłam ustawienia fabryczne. Nie pomogło.
Proszę o poradę. Robota stoi , szefowa krzyczy a ja nie wiem co popsułam. :shock:

restauro - 6 Październik 2016, 13:08

Chyba również mnie to nie spotkało ,ale pomocne mogą być informacje : podstawowe dane systemu , CorelDraw , ustawienia zapisu do pdf . Może dołącz plik.
Pozdrowienia dla Szefowej. :oops:

Zobacz czy Inkscape nie otworzy tego pliku pdf ?

Sound - 6 Październik 2016, 13:29

Miałem taki przypadek, winny był "symbol" (drzewo obiektów na warstwach). Po rozbiciu na krzywe problem zniknął. Wersja x5.
tegraf - 6 Październik 2016, 13:37

A nie próbujesz czasem otwierać, zanim się do końca zapisze?
novanova - 6 Październik 2016, 13:37

podstawowe dane systemu w załączniku.
Zainstalowałam inkscape - nie otwiera pliku.

Najdziwniejsze w tym wszystkim jest to że pracuje tu od roku. Codziennie zapisywalam pdfy po 3metry (tak muszę ) i nic się nie działo. Od razu uprzedzę- pliki nie są zapisywane na dysku więc miejsce jest.
Nagle dzisiaj nie moge zapisać pdfa z pustym kwadracikiem 1cmx1cm..
Pomocy!!!
Dziękuje za pozdrowienia dla szefowej, nie zmienia to faktu że jak tego dzisiaj nie naprawię to mam po premii :cry :cry :cry

Sound - 6 Październik 2016, 13:53

tak na szybkiego, wyeksportuj sobie ustawienia okien i ect. Włóż płytę i skorzystaj z opcji "napraw"
Prawdopodobnie przy eksporcie do pdf wisi jakiś proces i nie zamyka pdf-a jako skończonego pliku.

novanova - 6 Październik 2016, 14:07

Byłam bardzo grzeczna, znalazłam płytę, skorzystałam z opcji napraw, zrestartowałam pudło i co?
Narysowałam kwadrat, profilaktycznie zmainiłam go na krzywe, kliknełam publikuj jako pdf.. odczekałam, zapisał się, profilaktycznie odczekałam jeszcze chwilkę..
i niestety jest to samo bez zmian
błąd
wizja premii się oddala :/

Sound - 6 Październik 2016, 14:30

nie wiem do czego używasz pdf-ów
Może drukuj do pliku pdf np"pdffill image writer" żeby robić cokolwiek a przy nadwyżce czasu szukaj rozwiązania, łącznie z odinstalowaniem corela, czyszczeniem rejestru i instalacją na nowo. Być może jakiś update windows-a 7 namieszał. Np nowy update w10 we wtorek sparaliżował mi kompa.

restauro - 6 Październik 2016, 14:36

Widzę ,że nie masz wszystkich uaktualnień CorelDraw X3 (brak SP2 )

ftp://ftp.corel.com/pub/C...raphicsSuiteX3/

novanova - 6 Październik 2016, 15:04

Przeinstalowałam corela. Nie wiem jak zainstalować tego service packa. Przyznaje, pokonało mnie to. Wyłączyłam wszystkie osłony, nie wiem , nie umiem znaleźć podpowiedzi jak to zrobić.
restauro - 6 Październik 2016, 15:06

Pobierasz i uruchamiasz . Najpierw pierwszy ,później drugi (chyba ,ze pierwszy jest już w systemie - sprawdź )
novanova - 6 Październik 2016, 15:14

chyba nie załapało..
restauro - 6 Październik 2016, 15:48

Masz zainstalowana jedynkę ,może zrestartuj system i zainstaluj
SP 2.

novanova - 7 Październik 2016, 10:18

Dziękuje za wszelkie próby pomocy, niestety zagadkowy problem pozostał nierozwiązany :(
Trurl - 7 Październik 2016, 11:35

W ostateczności, jak już nic nie pomoże (nawet reinstalacja Corela), możesz zrobić to tak, jak się to robiło dawniej: wydrukuj pracę na jakimś dobrym drajwerze postscriptowym do pliku *.ps i przedestyluj Adobe Distillerem. :-)
restauro - 7 Październik 2016, 12:59

Sprawdź jeszcze w zainstalowanych programach , jakie masz wersje NET+Framework . Powinnaś mieć wsystkie od wersji 3 do 4,5 .

https://www.microsoft.com...rk+&form=MSHOME

novanova - 10 Październik 2016, 10:09

nadal nic... Co mogło się wydarzyć że przez rok chodziło bez zarzutu i nagle z dnia na dzień jest coś nie tak. ?
tegraf - 10 Październik 2016, 10:20

Sprawdź, czy problem występuje przy generowaniu pdfa z różnymi ustawieniami - zmieniaj wersję pdfa, zmieniaj predefiniowane wzorce (pdf/x1, pdf/x3 i inne).

Generuj pdfy zapisując je na dysk lokalny (nie sieciowy).

Jak problem będzie występował nadal - załącz takiego uszkodzonego pdfa na forum.

Sound - 10 Październik 2016, 13:59

historia updatów w windows też ma znaczenie, może powstał jakiś świeży punkt przywracania systemu przed wysypaniem pdf-ów. Jeśli nie być może instalacja wyższej wersji z triala naprawi problem, kiedyś tak udało mi się naprawić błąd w innym programie. Nadpisało się coś w systemie i nawet po odinstalowaniu triala problem zniknął. Ostatecznie reinstalacja windy ;-) czego ci nie życzę.
bidon184 - 10 Październik 2016, 19:05

moze chodzi o bledy zapis w mediabox w pdf ?? w start windows wpisz-- opcje regionalne-nastepnie otworz i na dole w prawym rogu kliknij button ustawienia dodatkowe nastepnie w okienku kliknij zakladke liczby i tam zobacz czy czasami w symbolu dziesietnym nie ma przecinka zamiast ktopki,musi byc kropka,wiec trzeba to zmienic i zatweirdzic
novanova - 11 Październik 2016, 09:08

Oczywiście był tam przecinek, zamianiłam na kropkę, niestety nie pomogło.
Aby wykluczyć inne możliwości zapisałam zwykły kwadrat w inkscape do formatu pdf.. i bez problemu działa.
Drogą dedukcji coś sfiksowało bezpośrednio w corelu. :-?
Powalczę zaraz z tym trialem, będę informować o postępach.

bidon184 - 11 Październik 2016, 09:21

nie nie nie,bez kombinacji jesli zrobilas juz ten pierwszy krok to teraz zabierzemy sier za corela zrob tak
Wylacz wszystkie uruchomione na komputerze programy, a następnie:
-wciskamy na klawiaturze jednocześnie klawisz z symbolem Windows oraz klawisz R
-w okienko wpisujemy %temp% i klikamy OK
-w folderze który się otworzy zaznaczamy wszystkie pliki i usuwamy je ( jeśli nie da się usunąć jakiś plików - ignorujemy to) i zamykamy folder TEMP
-ponownie wciskamy na klawiaturze jednocześnie klawisz z symbolem Windows oraz klawisz R
-w okienko wpisujemy %appdata% i klikamy OK
-odszukujemy folder "COREL" i otwieramy go
-odszukujemy folder "Messages" i otwieramy go
-zaznaczamy wszystko i usuwamy
-następnie wracamy do folderu „Corel” odnajdujemy folder o nazwie naszego produktu i usuwamy go w ten sposób przywracamy ustawienia fabryczne
-zamykamy folder
-na pulpicie odszukujemy "kosz" i opróżniamy jego zawartość. Po tych operacjach uruchamiamy CorelDRAW.

novanova - 11 Październik 2016, 09:26

*tegraf

-Pliki zapisuje zawsze na dysku C dopiero po przemieleniu przez Ripy i inne dziwne programy lądują w chmurce.
-Zapisałam kwadrat w 3 formatach pdfowych, każdy jest uszkodzony, ale załączam je dla podglądu

novanova - 11 Październik 2016, 09:41

:dances :dances :dances

Bardzo serdecznie dziękuje za szczegółową instrukcję. Panie bidon pomogło.
I dziękuje :)
Może nie wyrzucą mnie z pracy <3

:mrgreen:

tegraf - 11 Październik 2016, 11:13

Twoje pdfy są uszkodzone, bo jest w nich tylko kilka pierwszych wierszy nagłówka, reszta w kosmosie (otwórz je sobie notatnikiem).

Bidon, brawo. Ten wątek powinien być gdzieś w FAQ.

restauro - 11 Październik 2016, 13:55

tegraf napisał/a:
Ten wątek powinien być gdzieś w FAQ

Zgodnie z życzeniem , przeniesiony i zablokowany.