| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - jak to rozumiec? kolor złoty
agucha1712 - 14 Październik 2016, 21:10 Temat postu: jak to rozumiec? kolor złoty zrobilam zgodnie z briefem logo ze złotym gradientem
otrzymałam od klienta infromacje : "kolor, który będziemy wykorzystywać: 1. Gradient złoty (jak w wybranym projekcie) 2. Złoty 3. Imitujący złoto (zgodnie z paletą barw) 4. Czarny Logo na białym, przeźroczystym i ciemnym tle"
nie do końca wiem o co chodzi w 2,3 i 4 punkcie.ktoś coś?
Shame - 14 Październik 2016, 22:38
No to zależy jak drukowane.
Ogólnie jeśli klient płaci za dodatkowy kolor to zwyczajowo używa się spotowego PANTONE 871 C. Tak jak dla srebrnego używa się 877 C. Jednak ostatnie rozszerzanie palety kolorów metalicznych przez PANTONE urodziło ze 30 nowych odcieni złotego, ciężko więc określić. Najlepiej wziąć wzornik do klienta i niech wskaże paluchem. No chyba, że masz ten złoty rozpisany w CMYK i RGB.
Co do punktów to pewnie chodziło im, żeby jedna wersja była cieniowana, druga w solidnym kolorze, trzecia w monochromie (czarny/białym - czarny/bez tła (np. w PNG, bo z tego rozumiem, że chodzi o materiały elektroniczne) - biały/czarnym LUB czarny/szarym).
Mogłabys precyzować nieco kwestie i może dać jakieś back-story. Łatwiej wtedy odpowiedzieć
agucha1712 - 16 Październik 2016, 12:52
ok dziekuje:) rozjaśniłeś mi nieco w mym umyśle :d
|
|