| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - Pixele w cieniu
bugsel - 17 Październik 2016, 13:14 Temat postu: Pixele w cieniu Hej mam dziwny problem, mianowicie gdy mam zrobione jakies tam elementy wektorowo i nadaję im cień to wyskakuje mi straszna pixeloza. Od czego to zależy? Trochę tych elementów mam i nie chce mi się każdego pojedynczo zmieniać.
Shame - 17 Październik 2016, 15:56
| bugsel napisał/a: | | wyskakuje mi straszna pixeloza |
Gdzie te piksele? W DRAWie? Po eksporcie do PDF? A w przybliżeniu też są piksele? I czy pikselizuje obiekt (np. krawędź wektora) czy sam cień?
restauro - 17 Październik 2016, 16:40
Prawdopodobnie chodzi o cienie.
Shame - 17 Październik 2016, 20:35
| restauro napisał/a: | | Prawdopodobnie |
To kluczowe słowo. Też tak podejrzewam, jednak jak się robi cień nad wektorem (a bugsel pisze o wielu obiektach) to wektor nad którym jest cień dostaje pikselozy na krawędzi, przecież wiesz
bugsel - 18 Październik 2016, 10:32
pixele sa w drawie, tyczy sie to także przybliżenia. Chodzi oczywiście pixele w cieniach, obiekt jest normalny.
Sound - 18 Październik 2016, 10:42
Zobacz na tryb przeźroczystości w opcjach tworzenia cienia, być może przestawiłeś przenikanie na coś innego niż domyślne i pikseloza wynika z charakterystyki tego co jest pod cieniem.
Shame - 18 Październik 2016, 17:05
bugsel, łatwiej by było, jakbyś wrzucił screen. Sound ma po części rację - w niektórych przypadkach to co jest pod cieniem ma wpływ na to, jak ten jest wyświetlany. A jak eksportujesz do PDF taki projekt z pikselizowanym cieniem to jak ten cień wygląda? Normalnie? Dodatkowo, ty masz Corela 12? Hmmm... A próbowałeś zmieniać tryb wyświetlania (w menu Widok)? Ja nie miałem 12 nigdy, jedynie 13 i są to tak zamierzchłe czasy, że nie wiem jak tam było
|
|