| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - Jak zakrzywić grafikę
kedarby - 24 Październik 2016, 09:01 Temat postu: Jak zakrzywić grafikę Witam
Jak zakrzywić grafikę np obr1 do kształtu 2 w Corel Draw
restauro - 24 Październik 2016, 10:31
Zastosuj narzędzie Obwiednia lub Dokonaj szybkiego kadrowania wewnątrz ,następnie dopasuj jedną z opcji .
kedarby - 24 Październik 2016, 11:58
ale to mi dopasuje w Kadrze a tu chodzi aby zniekszatlcilo...
ten zalacznik lepiej z obrazuje, te linie musza byc rownolegle do krawedzi
chodzi o projekt grafiki pod kubek latte (stozkowy)
restauro - 24 Październik 2016, 12:44
Próbowałeś robić według dokładnych wymiarów ?
Moje są poglądowe , możliwe że zostały zachwiane proporcje.
kedarby - 24 Październik 2016, 13:26
to tylko wycina a nie deformuje..
Shame - 25 Październik 2016, 15:49
Nie wygniesz w DRAWie bitmapy. Do tego potrzeba ci PP [PhotoPainta]. Otwórz obrazek w PP i wybierz Menu > Efekty > Efekty 3D > Perspektywa - nastepnie zrób z bitmapy trapez (rozciągając górne narożniki na boki). Potem wybierz Menu > Zniekształcenie > Ścinanie - i w oknie opcji grubą linię po prawej podnieś nieco w górę, żeby był łuk. W efekcie może dostaniesz to co chcesz. Dopiero na koniec weź taki powyginany obraz i wpasuj w kadr, jak radził restauro.
Tylko jeśli się nie mylę, to obraz powinien być zdeformowany w przeciwną stronę niż krzywizna obiektu, żeby skompensować ten efekt. Inaczej to co na dole będzie podwójnie mniejsze, niż to co na górze. Chociaż moge się mylić, bo nie robiłem takich projektów "na żywo".
kedarby - 1 Listopad 2016, 13:45
I chyba o to chodizlo, a tera zpodpowiedzcie jak w PP dodac druga warstwe na ktorej bede mial szablon aby moc dopasowac grafike ktra znieksztalcam
restauro - 1 Listopad 2016, 14:13
Możesz to zrobić w Draw .Chyba jest bardziej precyzyjny.
kedarby - 1 Listopad 2016, 19:45
| Shame napisał/a: | Nie wygniesz w DRAWie bitmapy. Do tego potrzeba ci PP [PhotoPainta]. Otwórz obrazek w PP i wybierz Menu > Efekty > Efekty 3D > Perspektywa - nastepnie zrób z bitmapy trapez (rozciągając górne narożniki na boki). Potem wybierz Menu > Zniekształcenie > Ścinanie - i w oknie opcji grubą linię po prawej podnieś nieco w górę, żeby był łuk. W efekcie może dostaniesz to co chcesz. Dopiero na koniec weź taki powyginany obraz i wpasuj w kadr, jak radził restauro.
Obrazek
Tylko jeśli się nie mylę, to obraz powinien być zdeformowany w przeciwną stronę niż krzywizna obiektu, żeby skompensować ten efekt. Inaczej to co na dole będzie podwójnie mniejsze, niż to co na górze. Chociaż moge się mylić, bo nie robiłem takich projektów "na żywo". |
zrobione jednak kurcze za duza deformacja nastepuje, dolacze szablon kubka latte i grafike jaka potrzebuje dopasowac, moze ktos pomoze
Shame - 2 Listopad 2016, 08:34
W zasadzie nie wiem, co ci poradzić. Na oficjalnym forum Corela podają moje rozwiązanie. Jeszcze innym sposobem jest użycie Siatki Mesh i właściwe wygięcie węzłów Siatki. Efekty są całkiem niezłe, ale narzędzie nie daje wielkiej kontroli. Może się udać, ale nie musi.
Wiem, że nie powinienem, ale dla samego stwierdzenia faktu - Adobe PS ma nie tylko specjalne narzędzie, ale i sam wygina obraz w łuk i daje możliwość operowania stopniami wygięcia itp.. To dosłownie dwa kliknięcia. Niestety, Corel nie daje takich możliwości w swoim PP Z grafiką wektorową nie byłoby żadnego problemu, ale raster... Niestety, aż do teraz Corel nie bardzo inwestuje siły w PP i efekty widać. Jestem pierwszy - i pewnie nie ostatni, nawet na tym forum - który przyzna, że CPP jest w najlepszy wypadku średnie, jeśli nie słabe i do A.PS się nie umywa. Sam robię tak, że całe wektory majstruję w CDR, ale jak mam wrzucić jakąkolwiek bitmapę (wyszparować, zniekształcić, poprawić) to i tak robię to w PS, po czym przenoszę do CDR, bo ten bez problemu wczytuje pliki PSD (nawet z warstwami).
restauro - 2 Listopad 2016, 09:27
Jest jeszcze darmowy Gimp .
https://www.gimp.org/downloads/
http://www.gimpuj.info/
|
|