Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Problem z wczytywaniem pliku .cdr

krisek - 24 Październik 2016, 12:38
Temat postu: Problem z wczytywaniem pliku .cdr
Kłaniam się.
Próbowałem znaleźć w forumowej historii mój problem, ale może źle formułowałem pytanie i niczego nie znalazłem.

Od pewnego czasu podwójne kliknięcie w dokument.cdr wywołuje komunikat, że wystąpił problem z wczytaniem dokumentu do programu. Następnie... CorelDraw X4 uruchamia się. Teraz przeciągnięcie pliku dokumentu na otwarte okno programu skutkuje tym, że już mogę pracować.

Ten sposób otwierania plików komplikuje jednak płynność działania. Dokument na pewno jest skojarzony z programem.

Będę wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam - Krzysztof J. Kwiatkowski

restauro - 24 Październik 2016, 12:48

Jeśli nie masz własnych ustawień , spróbuj uruchomić program z wciśniętym klawiszem F 8 , aż do komunikatu (powrót do ustawień fabrycznych)
Jest szansa ,że to rozwiązanie pomoże .

doominus31 - 25 Październik 2016, 21:41

Czy jest ikonka programu na pliku?

Spróbuj kliknąć prawym na pliku i otwórz za pomocą i wybierz corela.

Cysorz - 26 Październik 2016, 00:45

To NIE JEST problem Corela, tylko Windows.
Rejestr został w którymś momencie zmieniony i Explorer zgłupiał. Dokładne wyczyszczenie rejestru może pomóc, ale nie musi, bo są klucze w rejestrze, których nie można zmienić automatycznie. Wgrywałeś ostatnio jakiś inny produkt od Corela (nawet triala albo jakąś wersję portable)? Jeżeli tak, to spróbuj przywracania systemu sprzed tego momentu.