Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Jaki alternatywny program

decicom - 4 Listopad 2016, 14:23
Temat postu: Jaki alternatywny program
Witam wszystkich.
To mój pierwszy temat, ale śledzę to forum już dość długo, nie raz uzyskałem pomoc, czytając różne tematy.

Założyłem ten temat, bo może ktoś będzie umiał mi pomóc.
Otóż, w corelu działam od jakiegoś czasu, z różną częstotliwością w zależności od potrzeb, wykonuję między innymi takie rzeczy, jak w załącznikach

i właśnie wydaje mi się że corel nie jest najbardziej odpowiednim programem do tekstur, cieni itd. Można to wszystko jak widać zrobić w corelu ale wymaga wiele czasu.

Stąd moje pytanie, czy istnieje program (najlepiej darmowy do użytku komercyjnego) do tworzenia tego typu rzeczy?

Shame - 4 Listopad 2016, 14:53

No raczej dowolny CAD-owski program, jednak należy zaznaczyć, że popularne programy typu AutoCAD to drugie spektrum przedziału cenowego, gdzie po jednej stronie masz DARMOWE, a po drugiej MOŻNA-ŻYĆ-BEZ-JEDNEJ-NERKI DROGIE.

Z tych bardziej znanych to ZWSoft ZW3D kosztuje ~12 tysięcy. Autodesk AutoCAD to koszt ~6 tyś w wersji standard, a PRO COMMERCIAL dochodzi nawet do 17 tyś.. Solidworks CAD 2D/3D to jakieś 1.7 tyś. €. Powyższe ceny zazwyczaj nie zawierają ceny licencji... :shock:

No oczywiście jest open-source'owe programy: BRL-CAD, FreeCAD czy LibreCAD. Darmowe i komercyjne, tak jak chciałeś, ale zapewne ich rozkminienie to nie bułka z masłem :-/ Nigdy nie udało mi się wcisnąć w żaden program 3D, chociaż bardzo chciałem (pomaga przy wizualizacjach projektów), głównie ze względu na odmienny interface i konieczność zmiany sposobu myślenia, nabytego w programach 2D.

Ale, ale! Żeby nie było, że o Corelu Nie wspominamy - CorelCAD panie i panowie!. Jeden z tańszych bo 3.5 tyś PLN :mrgreen:

PS.
Wow :shock: Twoje projekty kotłów są bardzo dobre i muszę przyznać, że zrobienie ich w DRAWie to nie kaszka z mlekiem (głównie chodzi mi o dobre cieniowanie i udawanie 3D). Gratulacje.

decicom - 4 Listopad 2016, 22:38

Shame - takie słowa na końcu od Ciebie, miód na moje serce :lol: tym bardziej że artysta ze mnie żaden :-/

Właśnie w tym największy problem, aby uzyskać jako takie efekty, trzeba dużo zachodu. A największy problem to właśnie udawanie 3D, efekt jest tylko w tej jednej wypracowanej pozycji, cokolwiek obrócić czy zmienić, wszystko trzeba od nowa robić.

Ceny tych programów - w stosunku do Corela - kosmos!
Nie ma wyjścia, spróbuję coś z tych darmowych, zawsze warto poznać coś nowego.

Sound - 7 Listopad 2016, 12:30

testowałem freecad-a, niestety ma swoje humory, czasem losowo jakaś funkcja odmawia posłuszeństwa. Co ciekawe niektórzy używają blender-a do tych rzeczy, łącznie z inżynierią wsteczną. Co do autora, szacun za cierpliwość w wizualizowaniu tych kotłów :).
https://www.youtube.com/watch?v=rvCv_56al-g
https://www.youtube.com/watch?v=YBHs88KzE9k
https://www.youtube.com/watch?v=f6XO86otoCw

grzjanik - 16 Listopad 2016, 16:49
Temat postu: Program 3D
Polecam Blender 3D. Darmowy.