Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Zmiana wymiaru wielu obiektów

marak - 9 Listopad 2016, 15:19
Temat postu: Zmiana wymiaru wielu obiektów
Dostałem od klienta kilkadziesiąt tabelek w Exelu które poprzez PDFa wczytuję do Corela.
Problem polega na tym, ze wszystkie linie tabeli importują się nie jako linie konturowe lecz obiekty wypełnione (o kształcie prostokąta). Przy czym najcieńsze linie z exela mają szerokość 0,03 mm, a następne 0,2 mm. Klient chce mieć linie o szerokości 0,1 mm. Jak szybko zmienić szerokość (dla linii pionowych) lub wysokość (dla linii poziomych) kilku tysiecy obiektów?

bidon184 - 9 Listopad 2016, 16:57

no nastepny ktory z corela chce zrobic cada happy ano wez sprobuj to pospawac te tabele potem zrob granice i nadaj kontor,ja innego pomyslui nie mam :-)
s-p-i-n - 9 Listopad 2016, 17:14

mozesz zaznaczyc zawartosc excela skopiowac i wkleic specjalnie w corelu, moze to w czyms pomoze
marak - 9 Listopad 2016, 17:31

s-p-i-n napisał/a:
mozesz zaznaczyc zawartosc excela skopiowac i wkleic specjalnie w corelu, moze to w czyms pomoze

Masz rację. Byłem tak pewny, że się wszystko porozjeżdża, że nie próbowałem.
Ostatnia opcja z "wklej specjalnie" działa dobrze. Linie są jako linie, a grubość konturu mogę automatem w Corelu zamienić.

Dzięki.