| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - Corel Draw - Powtarzalne elementy na wielu stronach
buggie - 28 Listopad 2016, 17:02 Temat postu: Corel Draw - Powtarzalne elementy na wielu stronach Witam wszystkich, mam do Was pytanie. Czy jest możliwość ustawić jakąś grupę wektorów aby powtarzała się w tym samym miejscu na wybranych stronach dokumentu w Corelu?
Dokładnie chodzi mi np. o coś takiego, że mam w corelu przygotowany katalog 120 stronicowy. Na 40 stronach w tym samym miejscu pojawia się logo i chciałbym to zautomatyzować żeby nie powielać tego samego obiektu. Czy da się to jakoś zrobić?
Jak dodam ten obiekt na warstwie "background" to oczywiście pojawia się na wszystkich stronach, a ja bym chciał tylko na wybranych przeze mnie.
Pozdrawiam
Shame - 28 Listopad 2016, 20:16
Nie.
I tyle Chcesz na wszystkich stronach to masz Warstwę Główną (Master Layer). Jeśli chcesz na parzystych lub nieparzystych (Even i Odd Pages) to też możesz, ale to opcja dla Corela X7 i X8 (wcześniej chyba nie było).
Jeśli ma być na części, to pozostaje kopiowanie. Zresztą jak masz coś nawet na Warstwie Głównej to różnica jest jest taka, że przy edycji obiekt zmienia się wszędzie na raz, jednak podczas eksportu do PDF dla przykładu, obiekt i tak jest kopiowany na resztę stron (w żaden sposób to nie odchudza pliku).
Jest opcja, żeby użyć Klonowania obiektu. Umieszczaj je na osobnych warstwach dla każdej strony i edytuj ewentualnie Obiekt Sterujący grupą Klonów.
|
|