Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - problem z przyciąganiem do prowadnic w X8

Zhan - 29 Listopad 2016, 21:40
Temat postu: problem z przyciąganiem do prowadnic w X8
Witam,

Mam dziwny problem z przyciąganiem bitmap do prowadnic. Na przykład taka sytuacja, tworze sobie z prowadnic box (dwie pionowe i dwie poziome) powiedzmy 50x50mm, wrzucam bitmapę większą od boxa i narzędziem kształt (F10) "kadruję" bitmapę do prowadnic. Niestety po takiej operacji, pomimo włączonej opcji przyciągania do prowadnic, bitmapa nie ma idealnie takich samych wymiarów jak box. Niektóre krawędzie wychodzą o jeden pixel poza prowadnice a inne nie dochodzą o jeden pixel. Jest to dość irytujące bo nawet na dużym powiększeniu jak przyciągam do prowadnicy to odskakuje mi o jeden pixel w jedną albo drugą stronę. Wie ktoś jak to ugryźć?

pozdrawiam

Shame - 29 Listopad 2016, 21:55

A może nieco informacji? Jaki Corel, jaki system? Jakieś screeny? Jak można rozmawiać o problemach z grafiką wyłącznie słowami, zamiast obrazem? Nie słyszałeś, że takowy jest wart tysiąca słów? :mrgreen:

Ale wracając do tematu, to sprawdziłem u siebie taki sposób (prowadnicze i F10) i konkluzja jest taka: to jeden z problemów pod tytułem "u mnie działa". Bo tak właśnie było. U siebie ukształtowałem bitmapę przeciągając narożniki do prowadnic bez żadnego problemu i wszystko wyszło idealnie - ani na piksel nie wyszło mi poza "ramkę".

Zhan - 29 Listopad 2016, 22:07

Ok, więc tak... Corel X8, Windows 10 x64, poniżej screen, powiększenie jest duże ale efekt jest taki, że jak złapię za ró bitmapy i przeciągnę dokładnie na przecięcie prowadnic to i tak odskakuje mi w miejsce, które widać.

http://www.tinypic.pl/nj5dduupd3om

Zhan - 29 Listopad 2016, 23:30

No dobra, sprawa się wyjaśniła... coś nie tak było z moją bitmapą... przekonwertowanie jej na bitmapę rozwiązało problem. Ale skoro jesteśmy przy prowadnicach to jeszcze mam pytanie, czy jest sposób na hurtowe kasowanie prowadnic, tak jak było w wersjach do X6?
Cysorz - 30 Listopad 2016, 00:47

Nie mam X8, ale dotychczas wystarczyło zaznaczyć prowadnicę, wcisnąć Ctrl+A i skasować wszystko naraz. Oczywiście kasowanie w warstwach pomijam.
Zhan - 30 Listopad 2016, 09:56

Właśnie jestem przyzwyczajony, że w x6 klikałem tylko w prowadnicę i w ustawieniach był przycisk "wyczyść", który działał bez zaznaczania wszystkich prowadnic... pewnie da się przywyknąć do nowego ale póki co jest to dla mnie irytujące, że muszę dodatkowe kliki robić.
restauro - 30 Listopad 2016, 11:09

Mam X7 w 8 pewnie jest podobnie.

1 . kliknij Okno Okna dokowane Prowadnice.

2 . Wybierz prowadnicę z listy.

Przytrzymanie klawisza Ctrl i kliknięcie powoduje wybór kilku prowadnic.

3 . Kliknij przycisk Usuń prowadnicę .

lub zaznacz w oknie dokowania lewym lub prawym klawisze myszy i Delete

Zhan - 30 Listopad 2016, 19:53

Ale ja wiem jak to się robi... chodziło mi tylko o to czy jest sposób na skasowanie wszystkich prowadnic bez zaznaczania ich, czyli jednym kliknięciem, tak jak było w x6 i poprzednich.
restauro - 30 Listopad 2016, 20:31

Ctrl + A - Zaznaczają się wszystkie prowadnice , następnie -Delete

Niestety , trzeba wykonać dwa ruchy .
W Oknie dokowania zaznaczamy wszystkie prowadnice wskaznikiem i usuwamy klawiszem delete.
Wykorzystując skrót , trzeba wcisnąć klawisze Ctrl +A i Delete