| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - Frezowanie a Rysunek w corel
darcjusz - 7 Grudzień 2016, 19:14 Temat postu: Frezowanie a Rysunek w corel Siemanko, ( frezujemy na pleksie 3mm)Potrzebuje stworzyć plik pod frezowanie powiedzmy, że jest to Kwadrat w środku koło
Powiedzmy, że frez ma 4 mm czyli na chłopski rozum jadąc frez po linii będzie zbierał 2 mm. Tak?
a tak więc Kwadrat po wyfrezowaniu powinien mieć 500mm x 500mm a więc dodaje + 2 mm czyli w programie mam 502mm x 502mm to chyba jasne...
Kwadrat ma mieć nafrezowany po obwodzie rant 3mm na głębokość 1mm
czyli w programie robię obrys na 1mm wewnatrz wówczas przy frezie 4mm zbierze mi 3 dobrze kminie?
Sprawa nastepna
jak "powiedzieć dla frezarki co w jakiej kolejności ma robić np. chciałbym zaczać od:
1.nafrezowanie rantu środek koła
2.nafrezowanie rantu zewnętrznego kwadratu
3.wycinanie środka koła
4.wycinanie Kwadratu ( całego elementu) ?
Dzięki :)
Cysorz - 7 Grudzień 2016, 22:33
Cześć.
1. To są figury 2-wymiarowe, więc odejmując 1 mm od kwadratu 10 mm dostajesz kwadrat 8 mm. Pamiętaj, że po zastosowaniu obrysu jest on złączony na stałe z oryginałem, tak więc musisz go/je rozdzielić (np. z menu prawego przycisku myszy).
2. W Menerzeże Obiektów możesz ustawić widok na pokazywanie wszystkich obiektów - ich kolejność jest taka sama jaka będzie przy cięciu/frezowaniu. Możesz te obiekty (w tym okienku właśnie) dowolnie między sobą przenosić/zamieniać.
|
|