| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - Pliki .cdr w tekście
Paweł91 - 14 Styczeń 2017, 21:09 Temat postu: Pliki .cdr w tekście Dzień dobry,
czy ktoś orientuje się co autor ma na myśli:
"Wszystkie mapy, ilustracje oraz schematy prosimy zamieszczać w treści artykułu w formacie wektorowym (np. CDR) z zachowaniem białego tła."
Mam napisany artykuł, a w nim 2 mapy zrobione w corelu. Publikowałem już artykuły w innych wydawnictwach i zawsze chcieli pliki corella odzielnie - jako załączniki, a w tekście ewentualnie po prostu obraz jpg.
Pierwszy raz się spotykam z taką sytuacją, żeby chcieli plik .cdr w wordzie. Da się wogóle coś takiego wykonać - obraz wektorowy wrzucić do worda?
Dziękuję za wszelkie rady
restauro - 14 Styczeń 2017, 22:04
W Wordzie jest opcja "WSTAW " po wybraniu z pliku ,można wybrać plik CorelDraw (cdr.)
Chciałem sprawdzić jak to funkcjonuje,niestety mam nowego Corela i starego Word 2003 .
Próbowałem ,ale się chyba niespecjalnie lubią .
Oganesson - 15 Styczeń 2017, 11:46
Spróbuj zrobić -kopiuj plik Cdr i wklej w Wordzie.(Działa dla X-6 i MS office 2007)
bidon184 - 15 Styczeń 2017, 12:02
jak najbardziej mozna,Insert-Object w popup wybierasz coreldraw graphics-w tym wypadku wbuduje Ci sie w worda pulpit corela i poprostu PPM na ramke i importujes.Mozesz tez zaznaczyc kwadracik Display in icon i w tedy otworzy sie corel,no i to samo tylko importujes do corela i zamykasz corela,w tedy bedziesz mial w wordzie ikone
|
|