Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Eksport do PS

minorman - 25 Styczeń 2008, 10:19
Temat postu: Eksport do PS
Takie pytanko:

Chcę, żeby w tworzonym przeze mnie pliku ps czarny byl zawsze nadrukowany. Jednocześnie chciałbym, żeby wygenerowany plik był jako jedna kartka wielokolorowa (tzn. nie chce rozbijania na 4 kartki z kolorami CMYK). Jak to zrobić?

Przy zaznaczaniu "czarny zawsze nadrukowany" muszą być zaznaczone "drukuj wyciągi barwne", a to automatycznie rozbija mi rysunek na CMYKa.

Sorry za niefachowy język, ale generalnie zaczynam dopiero przygodę z drukowaniem.

kreart - 25 Styczeń 2008, 12:40

corel automatycznie nadaje czarny jako nadruk
zostaw compozyt - to wystarczy
i rób na pdf a nie postscript - mniejsze błędy

minorman - 29 Styczeń 2008, 08:38

Kompozyt to znaczy nie rozbijanie na CMYK?
I gdzie sie go zostawia?

Sorry ze tak mecze, ale mam z tym jeszcze problemy.

Pozdrawiam! :)

kreart - 29 Styczeń 2008, 09:40

nic nie szkodzi

nie klika się po prostu rozbarwienia
zostawia się tak jak praca wygląda tylko drukuje na postscript który jest w pełnym kolorze.
Automatycznie wtedy zostaną nadane nadlewki (chyba że ktoś wyłączył w opcjach) i overprinty.
czarny kolor 100% ma standardowo nadany nadruk (overprint) nie powinien w compozycie (4 fiszki razem pokazujące obrazek w kolorze) być wybrany.

Jeśli jest - znaczy że zostały zmienione ustawienia postscriptu - albi drukarki albo corela. wtedy najprostszym rozwiązaniem jest nadać overprint "z palca" czyli na każdym obiekcie czarnym pod prawym klawiszem myszy załączyć nadrukuj wypełnienie czy kontur - zależy czym jest dany obiekt

tak też można ręcznie robić nadlewki - zadawać np. na obiekcie który leży na innym linię włosową w kolorze wypełnienia i pod prawym klawiszem myszy zastosować na niej overprint (nadrukuj)

jeśli masz stary driver postscriptowy, nie będziesz mógł wypuścić stron w kolorze w CMYK dlatego proponuję zachowywać do pdf
temat przejścia na pdf był już wielokrotnie poruszany, i nawet w tutorialu masz ustawienia co i jak robić