Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Wypełnienie obiektu

owenh - 25 Styczeń 2017, 13:47
Temat postu: Wypełnienie obiektu
Witam,

Mam pytanie odnośnie wypełnienia, z którym nie mogę sobie poradzić a konkretnie o połączenie kropkowanego wypełnienia (niekoniecznie raster) z wypełnieniem tonalnym. Gdzieś znalazłem projekt, na którym strzałki wypełnione były kropkami, które zmniejszały się ku końcowi. Raster przerobiony z mapy bitowej w niewielkim stopniu oddaje ten efekt ponieważ jest niskiej jakości, a wypełnienie, które widziałem było ładne i równiutkie. Czy ktoś obecny na forum jest w stanie mi pomóc z tym problemem?

Z góry dziękuję :poklon

restauro - 25 Styczeń 2017, 14:30

Sprawdzę później czy nie ma takiej opcji ,ale możesz zrobić sobie kropki narzędziem Metamorfoza .
Rozdziel metamorfozę ,rozdziel zgrupowane elementy i wybierz z górnej belki Obiekt - Wyrównanie i rozkład Następnie poszukaj - Rozłóż przestrzeń w poziomie .

owenh - 26 Styczeń 2017, 09:58

Ciekawa funkcja ale niestety nie jest rozwiązaniem mojego problemu :-(
gonia - 26 Styczeń 2017, 10:16

Czy nie chodziło Ci o taki efekt jak w załączniku?
restauro - 26 Styczeń 2017, 10:17

Cytat:
niestety nie jest rozwiązaniem mojego problemu

Dołącz plik z projektem , może być szkic .

owenh - 27 Styczeń 2017, 07:27

gonia, Efekt podobny ale zależy mi żeby na wszystkich kropkach został ten sam kolor, a zamiast koloru zmieniała się wielkość kropki. Poniżej wstawiam strzałkę z wypełnieniem o które mi chodzi.

http://www116.zippyshare.com/v/0TMg4nnn/file.html

gonia - 27 Styczeń 2017, 09:16

W poprzednim załączniku kolor kropek był ten sam tylko te mniejsze kropki były z mniejszym nasyceniem, to najlepiej zrobić tak jak pisał restauro, za pomocą metamorfozy.
restauro - 27 Styczeń 2017, 10:33

Metamorfoza ,ustawienie strzałki w odpowiednim miejscu i część wspólna.
owenh - 27 Styczeń 2017, 14:24

Super! Dziękuję za każdą odpowiedź i pomoc w tej sprawie! :poklon