Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

Kupię/Sprzedam. Ogłoszenia - corel draw x7 zakup ALLEGRO oferty

roboraczek - 27 Styczeń 2017, 10:59
Temat postu: corel draw x7 zakup ALLEGRO oferty
Dzień dobry,

Piszę w sprawie ofert zakupu programów:

http://allegro.pl/corel-d...6661325630.html

link podaję przykładowo (to nie jest reklama), czy spotkaliście się z taką ofertą i charakterystycznym paragrafem...

Czy to jest pewne... link do programu?

Sprzedający posiada mnóstwo pozytywnych komentarzy... może w waszej społeczności znajduje się osoba potwierdzająca działanie zakupionego programu...

Robert.

tegraf - 27 Styczeń 2017, 14:01

Cytowane paragrafy prawdopodobnie są prawdziwe, ale... chyba nieaktualne.

Zdaje się, że prawo do odsprzedaży programów faktycznie ma pierwszy nabywca (tu mam wątpliwość, czy rzeczywiście tak jest) o ile program jest rozprowadzany na nośniku fizycznym (np. DVD).

W ofercie jest mowa o licencji elektronicznej, a nie o nośniku.

Sprzedaż takiego programu (na DVD) jest możliwa, o ile pierwotny użytkownik go zdezaktywował. Wpis "PROGRAM UŻYWANY - BRAK MOŻLIWOŚCI REJESTRACJI I CZŁONKOSTWA" zdaje się temu przeczyć.

Więcej:
http://pankowska.com.pl/o...nalnym-nosniku/

Kupno programu, to nie to samo, co kupno krzesła, Tak naprawdę kupuje się licencję, czy zgodę na używanie. Wg mnie upoważnionym do udzielania takiej zgody jest producent i autoryzowany dystrybutor. Owszem, sprzedaż programu na nośniku fizycznym z jednoczesną dezaktywacją (ale uwaga: z jej umożliwieniem nowemu użytkownikowi) jest chyba legalna (choć i tu mam wątpliwości) - tak sprzedaż licencji elektronicznej... - tu mi się zapala czerwona lampka.

Tego typu praktyki spowodowały (między innymi) że Adobe przeszedł na sprzedaż abonamentową (czyli: wypożyczenie). Corel jest też bliski takiemu rozwiązaniu. Microsoft też.

Shame - 27 Styczeń 2017, 16:14

tegraf słusznie prawi.

tegraf napisał/a:
Microsoft też

Nie tylko bliski, ale już po drugiej stronie. MSOffice'a już też dostaniesz jako Office365 czyli wykupywanie okresowych licencji (ok. 200 pln/rok dla użytkownika domowego). Ciekawe kiedy Corel na to pójdzie :-x