|
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
|
Szukam rysunku lub czcionki - inox szczotkowanie gradientu
bidon184 - 13 Marzec 2017, 23:24 Temat postu: inox szczotkowanie gradientu poznalem troche progam Corel ,ale za diabla nie moge wyczaic w jaki sposob Corel uzyskal efekt matu,a tak naprawde szczotkowania gradientu
macie jakies pomysly,czy Corel uzyl programu zewnetrznego ???,bo w programie zewnetrznym mozna ro zrobic bez problemu ale w Corelu no nie widze takiej opcji,troche mnie to martwi ze tak napisze
restauro - 14 Marzec 2017, 09:49
Trzeba trochę się pobawić i narysować kilka kresek .
bidon184 - 14 Marzec 2017, 10:03
oki,bde sie bawic
Shame - 15 Marzec 2017, 20:34
Chyba znów nie rozumiem pytania. W czym problem?
bidon184 - 15 Marzec 2017, 20:46
no wlasnie o to chodzi ze to co podales to nie to samo,ma byc matowy,szczotkowany,no jakby to powiedziec tak jakby z perforacja powierzchni
Shame - 15 Marzec 2017, 20:54
Nie widzę tego. Wydawało mi się, że monitor HD i ślepy jeszcze nie jestem, ale jakoś nie widzę różnicy i tego szczotkowania... Skąd masz ten obrazek? Daj link do źródła.
bidon184 - 15 Marzec 2017, 20:56
no musial bym dac link do Corela x6 ,a przeta go chyba masz ,czy juz nie ???
Shame - 15 Marzec 2017, 20:57
Mam X7. Ale skąd dokładnie to? Ze splash screena? Czy skąd?
bidon184 - 15 Marzec 2017, 21:01
dokladnie tu C:\Program Files\Corel\CorelDRAW Graphics Suite X6\Languages\pl\Help\PHOTO-PAINT\images rysunek splash
-pp2
Shame - 15 Marzec 2017, 21:07
Nie mam takiego pliku ani nic co choćby wygląda podobnie. Ale jeśli dobrze rozumiem, to efekt z PhotoPainta, a nie z DRAWa, tak?
bidon184 - 15 Marzec 2017, 21:11
no jak nie ma jak u mnie jest ,i jest to z drawa,podalem te sciezke bo tak na szybkiego znalazlem ale helpy sa te same w obu programach
Shame - 15 Marzec 2017, 21:25
Co ci mam powiedzieć bidonik? U mnie nie ma. Zrobiłem nawet wyszukanie po nazwie pliku w całym katalogu Corel i niczego nie znalazł. No nic to, wracając do meritum, to nie wiem czego szukasz, ale w PP zrobiłem tak:
To nadal nie to?
bidon184 - 15 Marzec 2017, 21:29
ooo i tera mozemy sie zajac moim problemem chodzi mi poprostu o to zeby gradient byl,matowy,perforowany,szczotkowany,no kuzwa jak mam to nazwac ,oooooooo jak mrozone szklo,nie wiem czy kojazysz,takie wiesz matowe noo sory za haos ale sam nie wiem jak to nazwac
Shame - 15 Marzec 2017, 21:41
A coś takiego? (to z DRAWa)
bidon184 - 15 Marzec 2017, 22:06
nooo,jest to najblizsze mojej wizji,czyli jak rozumiem sugreujesz podzielic gradient i go wepchac do ramki,a potem zduplikowac ,nooooo,na to bym nie wpadl ,ale proste to jest ,daj screena jesli mozesz ustawien gradientu
Shame - 15 Marzec 2017, 23:08
Tu masz screeny. Gradient ci już podałem wcześniej, a nad nim jest - tak jak zauważyłeś - zduplikowany obiekt z wypełnieniem teksturą. Tryb mieszania może być Odejmowanie, Dzielenie lub Tekstura. Procent krycia ustalisz jak ci pasuje.
Żeby to realistycznie wyglądało kluczowe są ustawienia zaawansowane tekstury.
W tym oknie masz Transformacje (lewy dolny róg), a w nich:
Domyślnie transformacje w pionie i poziomie mają jednakowe wartości i wtedy dostaniesz kropki, jak szronione szkło, ale jak rozciągniesz teksturę to będą kreski, jak szczotkowanie. Obrót opcjonalny, dla efektu
bidon184 - 17 Marzec 2017, 18:52
dziekowac
|
|