Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - jaki font do wizytówek ? / gruby mocny font

agucha1712 - 15 Marzec 2017, 20:02
Temat postu: jaki font do wizytówek ? / gruby mocny font
1 macie jakies swoje ulubione fonty do wizytówek ?
ja czesto używam open sans i arimo, bo mają polskie znaki, i kilka grubości czcionek ale już mi się nudzą powoli, może chcielibyście się podzielić jakimiś?
2 mam podobny problem z grubymi dosadnymi czcionkami używanymi w branżach motoryzacyjnych, technicznych itd... używam często nulshock/ recharge/ ethnocentric rg, ale też mam już ich dość, coś ktoś? :)
zróbmy taką małą baze z darmowymi czcionkami wartymi uwagi:)

Shame - 15 Marzec 2017, 20:10

Open Sans? Armio? Przecież to właściwie Arial... Raczej na topie są fonty w stylu Lato, DIN, PF Square Sans (mój ulubiony) i Ubuntu. Co do szerokich i ciężkich fontów to nieśmiertelny Metrostyle Extended. A jakby tego było mało, zawsze jest Helvetica :mrgreen:
bidon184 - 15 Marzec 2017, 20:45

ja tam jak sie wkurze robie sobie sam fonta :-)
agucha1712 - 15 Marzec 2017, 20:59

dzięki :D
PF Square Sans- ale on kosztuje 2 tysie ;p

bidon- przy wizytówkach także? jesli tak to mocny z Ciebie zawodnik :-D

bidon184 - 15 Marzec 2017, 21:10

to nie ma znaczebia czy wizytowki czy cos font to font,ostatnio robilem na zamowienie cyrylice ,napocilem sie jak glupi i po tym stwierdzilem ze nie ma fontow nie do wykonania :-)
Shame - 15 Marzec 2017, 21:11

agucha1712 napisał/a:
ale on kosztuje 2 tysie ;p

Zawsze idzie znaleźć odpowiednik ;-)

bidon184 - 15 Marzec 2017, 21:14

ooo i to popieram ,bo gdzies nawet jest moj poscik o zamienniku,a co ciekawe zamiennik ma wczesniejsza date nazwijmy to produkcji niz font wlasciwy,ot taka ciekawostka :-)