| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - x8 i 2 monitory
Artur Em - 16 Marzec 2017, 17:20 Temat postu: x8 i 2 monitory Dzień dobry,
Mam 2 monitory jeden nad drugim i nie mogę "przeciągnąć" coreldraw x8 z dolnego na górny,
WIN 10 , a miał lepiej pracować z kilkoma monitorami
Dzięki za pomoc
kek - 17 Marzec 2017, 13:26
Ustawiasz monitory jako jeden wspólny (przedłużenie obrazu jednego monitora na drugi). Przed przeciągnięciem Corela musisz zminimalizować okno programu (nie może być na ful).
Pozdrawiam
restauro - 17 Marzec 2017, 13:45
Może masz słabą kartę graficzną ?
Artur Em - 17 Marzec 2017, 17:01
Mam ustawione jak w załączniku i wszystkie programy mogę ciągać góra-dół.
Tylko Corel x8 jest uparty i nie przekracza górnej linii ekranu dolnego monitora, (corel x4 ciągam po całości)
Support Corela prosi o nagranie filmu
W tej chwili zmieniłem górny na aktywny i nie przeciągam do dołu , jak się zapomnę muszę zamknąć i otworzyć od nowa.
Karta jakoś daje radę, będę walczył dalej.
Shame - 17 Marzec 2017, 17:15
A jak masz obok siebie zamiast w pionie, to działa? Ja mam dwa monitory w poziomie i nie ma żadnych problemów z przeciąganiem Corela (nie mniej mam X7, a nie X8). Ba! Nawet na lewy (dodatkowy) ekran przeciągam sobie obszary robocze poszczególnych projektów:
Czy stosujesz jakiś program do kontroli wielu monitorów, np. DisplayFusion albo coś?
Drugi pomysł jaki mi przychodzi to: czy przerzucasz okno wystarczająco szybko? Głupie pytanie, ale już wyjąsniam. Koledzy, dla tych z Was, którzy nie mają Win10 i dwóch monitorów powiem, że system rozpoznaje szybkość przemieszczania okien między monitorami. Jak robi się to stosunkowo powoli, okna NIE DA się przełożyć - po dojechaniu do krawędzi pojawia się sugestia rozciągnięcia na daną połówkę ekranu i dalej przejść nie chce. Ale gdy trzymanym na kursorze oknem wykonamy szybki i zdecydowany ruch, jakbyśmy chcieli siłowo przebić wirtualną barierę dzielącą monitory, to nagle całość przechodzi bez problemu Rozwiązanie ciekawe i przydatne. Może tu jets coś na rzeczy?? Ale skoro X4 udaje ci się przekładać bez problemu to sam nie wiem...
Artur Em - 17 Marzec 2017, 23:14
Robiłem różne próby i lipa.
Jak mam monitory obok działa ok. Tylko mam mało miejsca na biurku i ustawiłem 2 monitory jeden nad drugim. Od paru lat tak się przyzwyczaiłem, a teraz Corel chce mi przebudować biurko.
Mam gorącą prośbę do posiadaczy 2 monitorów X8 i WIN10 , ustawcie na moment w ustawieniach monitory jeden nad drugim- opcja (rozszerz te ekrany) i przeciągnijcie z dolnego na górny coreldraw x8.
Bo już nie mam pomysłów. Czekam na odpowiedź "supportu Corela"
Dzięki za pomoc
restauro - 18 Marzec 2017, 11:02
Artur Em !!!
Przepraszam ,ale przez przypadek usunąłem użytkownika "Artur Em "
Tej opcji nie da się cofnąć ,trzeba założyc konto z nową nazwą użytkownika .Jeszcze raz przepraszam za kłopot .
Restauro
Artur Em - 18 Marzec 2017, 11:27
Wróciłem
restauro - 18 Marzec 2017, 12:25
Cieszę się . Usuwałem rano boty i spamerów ,niechcąco kliknąłem jedną linijkę za nisko .
Artur Em - 18 Marzec 2017, 21:23
Udało mi się rozwiązać trochę mój problem
klawisze [Windows]+[Shift]+[strzałka w lewo] oraz [Windows]+[Shift]+[strzałka w prawo]
przenoszą aktywną aplikację z jednego na drugi monitor
Może komuś to pomoże , mi uspokoiło tętno
|
|