Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - A po co w ogóle jest COREL DRAW?

jasiek997 - 27 Styczeń 2008, 17:30
Temat postu: A po co w ogóle jest COREL DRAW?
Witam

Pytanie jak w temacie proszę o jakieś konkretne odpowiedzi.

Pracuje na Corel'u już trochę... coś tam myślę że umię (jestem samoukiem)... Powiedzcie mi zatem... co jest zaawansowanym rysowaniem w Corelu? No i po co w ogóle jest ten program... co możemy w nim rysować?

Jeśli temat był już poruszany proszę o skasowanie posta.

Pozdrawiam

s-p-i-n - 27 Styczeń 2008, 18:04

Rysować można wszystko, może uzyskać obrazy na poziomie Ilustratora... a tak wogole to corel jest głownym narzedziem do tworzenia grafiki wektorowej którą w duzej mierze wykorzystuje sie do druku tip.
miro88 - 27 Styczeń 2008, 20:01

Ja dla przykładu często używam Corela do wymiarowania obiektów.
pauza - 27 Styczeń 2008, 23:56
Temat postu: Re: A po co w ogóle jest COREL DRAW?
jasiek997 napisał/a:
...proszę o jakieś konkretne odpowiedzi...

No cóż CorelDraw to program do grafiki wektorowej.
Grafika wektorowa rozni sie od grafiki bitmapowej.
Główna zaleta: przy powiekszaniu grafiki rastrowej (bitmapowej) pojawia sie pixeloza przy wektorowej oste ksztalty zdefiniowanych obiektow:)

Grafika wektorowa (obiektowa) – jeden z dwóch podstawowych rodzajów grafiki komputerowej, w której obraz opisany jest za pomocą figur geometrycznych (w przypadku grafiki dwuwymiarowej) lub brył geometrycznych (w przypadku grafiki trójwymiarowej), umiejscowionych w matematycznie zdefiniowanym układzie współrzędnych, odpowiednio dwu- lub trójwymiarowym.
źródło: Wikipedia

HORNET - 28 Styczeń 2008, 13:21

Ja robię różne rzeczy. Wydaję gazetkę 4-8 stron, mapy, foldery, kalendarze, banery i wszystko w Corelu. Nie mam się za profesjonalistę ale coś umiem skoro od 7 lat trzymam się na rynku.
kreart - 28 Styczeń 2008, 13:56

ja używam jako budzika

jak mam niebieską planszę z napisem critical error corel draw znak że muszę się obudzić i wziąć większą cegłę do ręki coby więcej tak nie robił.

JarekDRAW - 28 Styczeń 2008, 21:59

Heh, moja 5 letnia córka używa Corela do zabawy w gabinet, ups sorki to worda do zabawy w gabinet używa :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
gleba - 30 Styczeń 2008, 10:29

Corel jest po to żeby dziecku do szkoły nie rysować ręcznie pomocy naukowych :roll:
lukol - 31 Styczeń 2008, 10:13

a ja w pracy korzystam z Corela do projektowania wizytówek....przydaje się.
lub do tworzenia buttonów na stronki....
dobry program ale trzeba troche w nim popracowac...
pozdrawiam

----------------------------------------------------------------
Poznaj sprawdzone i skuteczne metody zarabiania w Internecie
http://czasnae-biznes.zlotemysli.pl/lukash.php

jagna - 31 Styczeń 2008, 11:30

a ja go używam, żeby denerwować tych od Ilustratora:)

Jedynym jego ograniczeniem są twoje zdolności.
Zaczynałam od przygotowywania materiałów na ploter (mój stary Mimaki CG5:)
potem były bardziej ambitne projekty znaków graficznych
potem była drukarnia i skład
a teraz jest wszystko - projektowanie logo, ulotek, bilboardów, websites, raz czy dwa całych książek, broszurek - czego dusza zapragnie.

To bardzo uniwersalny program i bardzo przyjazny użytkownikowi.

gleba - 31 Styczeń 2008, 12:15

jagna napisał/a:
To bardzo uniwersalny program i bardzo przyjazny użytkownikowi.

Zgadzam się z Jagną pomysł sie liczy a komputer to tylko narzędzie. Mnie w szkole uczyli wszystko robić ręcznie. Nie było wtedy folii ,ploterów,a komputer pewnie nikt go nie miał wtedy. Robiliśmy wszystko na piechotkę. A teraz każdy może coś skrobnąć i już jest "grafikiem" bez urazy.Tyle paskudztwa wisi w miastach. Jestem przerażona wszędzie śmierdzące solwentowe reklamy.