Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - CorelDraw graphics suite se a summa cutter tools

mmaarrcc - 26 Marzec 2017, 23:29
Temat postu: CorelDraw graphics suite se a summa cutter tools
witam. coreldraw graphic suite se nie jest widoczny w summa cutter tools. plug-ins wykrywa tylko wersje od 12 do X8 a SE nie widzi. system windows 10 , summa cutter tools 2.8.0.0 z www.summa.eu uaktualnienie 2017-02-13 ploter summa D60R. ma ktoś wiedze jak to uruchomić? :hm
mmaarrcc - 26 Marzec 2017, 23:38

czegoś brakuje w coerldrwa graphic suite se bo po zainstalowaniu coreldraw graphics suite X8 działa obsługa summa
mmaarrcc - 26 Marzec 2017, 23:45

X8 wersja próbna. SE zakupiłem po zapewnieniach że będzie działało przez panią z (corel sklep, cnet spółka z.o.o) :evil:
restauro - 27 Marzec 2017, 07:45

Nie jestem pewien (Sprawdź w - Mapy bitowe - Moduły dodatkowe ) ale wersja SE chyba pozbawiona jest modułu VBA ( Visual Basic for Applications ), przez co może nie mieć możliwości instalacji wtyczek ( Plugins )
iraslbn - 27 Marzec 2017, 21:24

Tak jak napisał kolega @restauro brak obsługi vba brak makr i obsługi pluginówi i z tego co wyczytałem w jednym z ogłoszeń wersja SE brak eksportu do (plt).
Intex - 9 Lipiec 2017, 13:16

Zainteresował mnie ten wątek bo przymierzałem się do zakupu wersji SE. Jednak faktycznie nie wyobrażam sobie pracy z wykastrowanymi makrami...
Tylko czy na pewno wersja SE nie obsługuje makr?
Porównanie SE i pełnej jest tutaj:
https://s5emagst.akamaized.net/layout/pl/info/uploads/2017/06/CDGSSE_version-comp-matrix_PL-FIN.pdf
I wynika z tego że jednak obsługuje. Ktoś może potwierdzić ?

restauro - 9 Lipiec 2017, 13:40

Musisz sprawdzić konkretny program który zamierzasz kupić. Niektóre wersje mają makro , w innych , zazwyczaj starszych brak tej opcji . Nie wiem od czego jest to uzależnione.
Intex - 9 Lipiec 2017, 22:21

Okey, mówimy o najnowszej wersji (CorelDRAW Graphics Suite Special Edition). Z tabeli wynika że obsługuje makra. Czy ktoś ją ma i może potwierdzić ?
Równie ciekawa jest kwestia natywnej obsługi procesorów 64-bitowych, w tabeli mamy zafajkowane czyli że obsługuje, z dopiskiem: "Tylko w wersji 32-bitowej"... Jakiś cyrk po prostu...

restauro - 10 Lipiec 2017, 08:17

Intex napisał/a:
"Tylko w wersji 32-bitowej"...

Nie wiem gdzie znalazłeś takie info ?
http://www.coreldraw.com/...on-chart-pl.pdf

Wydajność
Natywna obsługa procesorów 64-bitowych
Duża szybkość pracy podczas edycji obszernych plików dzięki natywnej obsłudze procesorów 64-bitowych.

Obsługa procesorów wielordzeniowych
Szybsze tworzenie projektów dzięki znacznym ulepszeniom wydajności, obejmującym przetwarzanie wielordzeniowe, które pozwala maksymalnie wykorzystać moc obliczeniową komputera.

Intex - 10 Lipiec 2017, 08:55

Popatrz na tabele w pdf do którego linka wstawiłem dwa posty wyżej... Str 8, na samej górze. To jest porównanie najnowszej pelnej wersji z najnowsza wersją SE.
Ale to jest pół biedy z tym wsparciem 64-bit, nadal nikt nie potwierdzil ostatecznie czy działa VB i makra w wersji SE czy nie ...

tegraf - 10 Lipiec 2017, 10:03

mmaarrcc napisał/a:
summa cutter tools 2.8.0.0

https://www.summa.eu/vinyl-cutter-downloads

summa cutter tools
Version: 2.9.0.0

Plug-in for CorelDraw 12 - 2017 and Illustrator CS - CC
Plug-in for CorelDraw & Illustrator to use with Winplot 6.6 or higher