Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Problem z aktualizacją CorelDraw9

joker74 - 5 Kwiecień 2017, 12:44
Temat postu: Problem z aktualizacją CorelDraw9
Witam serdecznie. Jestem tu nowy, więc proszę o wybaczenie gdyby było coś nie tak z tym postem :) Bawię się corel-em amatorsko, nie potrzeba mi wypasów i mam do Was zawodowców ;-) takie pytanko odnoście Corel-a ver.9 Przesiadłem się na nowego kompa, posiadam w/w wersję i zainstalowałem sobie ją. Na pudełku pisze że tą wersję Corela mogę zaktualizować darmowo do ver. 11. Pisałem do centrali :-) ale dostałem tylko odpowiedź że to już stare wersje i nie można ich ani zarejestrować (mam oczywiście oryginalny serial), ani zaktualizować do 11. I moje pytanie - czy jak pobiorę sobie instalator ver.11 zainstaluję go to przyjmie mi ten serial i czy jak już przyjmie jest to legalne.
Dzięki z góry za odpowiedź i gdyby post nie był w tym dziale co trzeba to mam nadzieję że admin lub moderator zrobi swoje :ok

restauro - 5 Kwiecień 2017, 13:37

Spróbuj zainstalować wersje 9 wpisz serial i zrób uaktualnienia .W następnej kolejności zainstaluj CorelDraw 11 .Może się uda ?
Problemem mogą być również nowsze systemy operacyjne .

ftp://ftp.corel.com/pub/CorelDRAW/

joker74 - 6 Kwiecień 2017, 08:44

Zrobiłem i klops. Uaktualnienie z Ftp-a poszło bez problemu. Zassałem ver. 11 uruchamia się - dochodzi do seriala i błędny. Podejrzewam, jak pisałem wcześniej, nie mogę na stronie Corela już zarejestrować 9 właśnie tej która uprawnia do aktualizacji do 11.
Szkoda, zapłaciło się za versję special uprawniającą do aktualizacji której nie można zrobić. Tak postępując sami nakłaniają człowieka do nielegalnych działań - oczywiście nie mnie :-)
Pomęczę ich trochę mailowo - może...kto wie.
Dzięki za powyższą wskazówkę Adminowi, pozdrawiam :ok

restauro - 6 Kwiecień 2017, 09:08

Skąd miałeś ten serial ? Jeśli ten sam co do 9 to normalne że nie pójdzie . Spróbuj nie wpisywać żadnego w 11 .
Nie wiem czy wiesz ,ale prawdopodobnie możesz od ubiegłego roku mając 9 zrobić uaktualnienie do najnowszej wersji .

joker74 - 6 Kwiecień 2017, 11:44

Tak naprawdę mam 3 seriale: jeden z karty zaczynający się od D70-, drugi zaczynający się DR9XR-....... oraz na pudle z Corela przy pasku kreskowym jest 483........... Nic nie idzie. Co do instalacji 11 nie ściągałem TRIAL-a tylko pełną wersję gdzie button (dalej) jest nieaktywny gdy nie wpiszę numeru seryjnego.
A co sugestii aby zaktualizować 9 do najnowszej wersji, nie myślałem o tym, a tego corela 9 używam w pracy, pracuję z osobami niepełnosprawnymi intelektualnie(jakieś kartki okolicznościowe, zaproszenie etc.); jak pisałem wcześniej mam nowy system win10 64bit i czytałem o problemach z instalacją - choć miałem zainstalowaną wersję próbną X7 bodajże (jak włączyłem trasowanie to efekt był niezły :-)
Myślisz aby spróbować tego triala 11? I jak wygląda aktualizacja 9 do nowszych wersji? - jakiś link poproszę aby nie zawracać gitary z pisaniem :-)
Dzięki za szybka reakcję i chyba coś dłużej zagoszczę na tym forum, pozdrawiam :ok

tegraf - 6 Kwiecień 2017, 12:06

joker74 napisał/a:
Szkoda, zapłaciło się za versję special uprawniającą do aktualizacji której nie można zrobić. Tak postępując sami nakłaniają człowieka do nielegalnych działań

Corel 9 wyszedł 1999 roku, czyli 18 (!) lat temu - niektórzy na tym forum są młodsi.
To mniej więcej tak, jakby mieć pretensje do Microsoftu, że Windows 98 (z tego samego roku) nie pobiera aktualizacji - a też legalny.

joker74 - 6 Kwiecień 2017, 12:30

Cóż za problem udostępnić na serwerze plik aktualizacyjny 9 ->> 11 o którym piszą na kartonie, aż w oczy kole :-) i to wszystko.
No i taka mała dygresja - po co to piszą :ok Zrobiliby akcję jak z systemem operacyjnym - do tego terminu można aktualizować i basta.
Fakt faktem - sam nie wiedziałem że miałem takiego Corela, poprzednik pracował na XP-ku, ja zmieniłem kompa i taką niespodziankę dostałem.
Coś takiego mam
Stare ogłoszenie z 2014 roku - gość piszę że można aktualizować do 11, może w 2014 jeszcze można było, pozdrawiam :ok

restauro - 6 Kwiecień 2017, 12:38

joker74 napisał/a:
Stare ogłoszenie z 2014 roku - gość piszę że można aktualizować do 11, może w 2014 jeszcze można było, pozdrawiam

Od wprowadzenia Windows 10 chyba się to zmieniło i dopuszczają prawie wszystkie wersje Corela ...

Jeśli masz Windows 10 to kiepsko to widzę ,mam X4 i się poddałem .
Jeśli program ma być do użytku niekomercyjnego rozwiązaniem jest kuno wersji do nauki za 300 zł . Musisz tylko jeszcze zasięgnąć informacji czy się nie mylę .
Można również używać darmowy Inkscape .

tegraf - 6 Kwiecień 2017, 12:50

joker74 napisał/a:
No i taka mała dygresja - po co to piszą

Nie piszą, tylko napisali. 17 lat temu - wtedy wchodził Corel 11 i dla wypchnięcia pudełek z dziewiątką z magazynów dali opcję aktualizacji do 11.

joker74 napisał/a:
Cóż za problem udostępnić na serwerze plik aktualizacyjny 9 ->> 11 o którym piszą na kartonie

No jest. Jeżeli aktualizacja możliwa by była dzisiaj, to także dzisiaj miałbyś prawo do np. pomocy technicznej dla jedenastki. A z punktu widzenia Corela to żaden interes utrzymywać pomoc techniczną dla programu sprzed wieków i którego praktycznie nikt nie używa. Tak samo myśli Microsoft - i dlatego jest teraz jeden Windows (10), reszta to trupy, jak i Corele starsze niż X8.

Grupa gości od pomocy technicznej dla Corela 11 od dziesięciu lat grała w pasjansa, bo pies z kulawą nogą do nich z niczym się nie zwracał. To ich zwolnili... i masz problem.

joker74 - 6 Kwiecień 2017, 13:16

Chciałem i chcę się dowiedzieć czy jest jakiś myk aby "oczywiście zgodnie z obowiązującym prawem" wykonać taką operację.
Wszedłem na Corel-owskiego FTP-a i są tam aktualizacje do produktów firmy Corel które już nie mają wparcia, więc z tą pomocą techniczną chyba do końca nie jest tak jak piszesz. Mam 9 i nie mam wsparcia (nigdy z tego nie korzystałem, znaczy się chyba nie mam :-) , dlaczegoż miałbym mieć do 11?
Aha, przepraszam za błędy stylistyczne, ortograficzne, interpunkcyjne, składniowe, frazeologiczne, ale nie byłem dobry z polskiego, jak widać, na całe szczęście nie słychać i nie czuć :ok
pozdrawiam serdecznie :ok

tegraf - 6 Kwiecień 2017, 13:42

Od pewnego czasu wśród dużych dostawców oprogramowania jest tendencja, aby ciąć koszty.
Widać to w Microsofcie, Adobe, Corelu i innych.

Pomoc techniczna - to koszt i to duży. Wspiera się więc tylko ostatnią wersję - po co strzępić język odpowiadając na problemy, które - być może - w nowej wersji zostały rozwiązane. Jak klient ma problem, to niech może kupi sobie nową wersję.

Dlatego jest teraz tylko jedna wersja Adobe: w chmurze, Windows: jeden słuszny (10) i za chwilę - ostatni Corel.

To także wiąże się z aktualizacjami - po co tłumaczyć klientowi, jak poradzić sobie z problemem, kiedy jego rozwiązanie jest w kolejnej aktualizacji. Dlatego aktualizacje są (lub będą) obowiązkowe. Nikt nikogo pytał nie będzie, czy chce je aktualizować.

Drugi koszt - to pudełka. Po, co skoro można pobrać program z internetu. Instrukcję też można zostawić tylko w pdfie.

Jest jeszcze problem ograniczonych zysków. Najlepiej to widać na przykładzie Adobe. Do czasu wersji w chmurze, Adobe zarabiał tylko w momencie wypuszczania nowej wersji. I tu problem - nowe funkcje w programach rzadko kiedy przekonywały użytkowników do upgrade. Adobowe programy są po prostu... prawie doskonałe. Efekt był taki, że pisali chłopaki nową wersję Photoshopa, wypuszczali do sklepów, i... nikt tego nie kupował. Ilość potencjalnych użytkowników jest ograniczona, a i tak większość ma jakąś starszą wersję, która im wystarcza. Tobie wystarcza wersja Corel 9, to jaki masz mieć interes w tym, by kupić X8?

Stąd pomysł na abonament. Adobe - już od długiego czasu, Microsoft też coś wspomina, a i nieśmiało wprowadza (Office). Corel też bliski tego rozwiązania.

Takie czasy nastały.

joker74 - 7 Kwiecień 2017, 10:56

Dzięki wszystkim za okazaną pomoc, wskazówki - adminowi za chęć pomocy, tegrafowi za wytłumaczenie jak to funkcjonuje w obecnej rzeczywistości... jeszcze raz, wielkie dzięki.
ps. zainstalowałem sobie "Inkscape", ładnie otwiera pliki zapisane wyższych wersjach niż 9. Jestem nawet mile zaskoczony, do moich wypocin w zupełności wystarczy.
Szacun :poklon