Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Opcja jak w AI

HotShotCharlie - 17 Kwiecień 2017, 11:59
Temat postu: Opcja jak w AI
Witam. Nie jestem specem od Corela i nie poznałem jeszcze wszystkich jego możliwości, dlatego chciałbym spytać, czy jest podobna opcja jak w Adobe Illustrator, która jest używana na filmiku ok. 11:45 minuty?

Filmik

Z góry dziękuję za pomoc.

PS. Tricki z tego filmiku też wyglądają ciekawie. Filmik

restauro - 17 Kwiecień 2017, 12:59

Talk jest to możliwe ,nawet dość proste ,było o tym już wiele razy na forum .

Tekst -dopasuj tekst do ścieżki .

HotShotCharlie - 17 Kwiecień 2017, 13:09

Nie chodzi mi o sam efekt pisania np. po łuku, lecz to co w AI jest przedstawione jako "Hand Look For Small"
restauro - 17 Kwiecień 2017, 13:13

Obejrzę później dokładnie ten filmik. W każdym razie końcowy efekt to nie problem .
Artur Miernik - 18 Kwiecień 2017, 00:43

HotShotCharlie napisał/a:
Nie chodzi mi o sam efekt pisania np. po łuku, lecz to co w AI jest przedstawione jako "Hand Look For Small"

Tak, to stara rzecz. Ta możliwość była w Corelu minimum pięć lat wcześniej* niż w Illustratorze. HotShotCharlie zapewne miał na myśli trasowanie (wektoryzację) mapy bitowej, bo własnie dzieje się w wymienionym przez niego momencie filmu.
To, co kryje się pod szumną nazwą Hand Look For Small nie jest żadną wisienką, bo jest to jedynie zapisany preset, czyli jedno z wielu możliwych ustawień suwaków podczas trasowania bitmapy.
* — A dokładnie było to tak, że jakieś 20 lat temu Corel miał program do wektoryzacji o nazwie CorelTrace i płacąc za samego CorelDraw dostawało się go w pakiecie, zintegrowanego z resztą oprogramowania i to bez specjalnych ceregieli. Natomiast Adobe oferowała do tej samej czynności program Streamline, tyle, że jak zwykle kazała sobie zań dodatkowo płacić. Obecnie, oba te programy są całkowicie wbudowane — Trace w Corela, a Streamline w Illustratora.

restauro - 18 Kwiecień 2017, 09:02

Witamy kolegę po dłuuuuuuuuuuuuuuugim urlopie.
HotShotCharlie - 18 Kwiecień 2017, 13:03

A czy Trace nie działa tylko na bitmapach? W filmie Willa Patersona jest to robione na krzywych. Napisał tekst, dodał na okręg, zamienił na krzywe i po kliknięciu tamtej opcji zmieniło mu zwykłą czcionkę (już jako krzywa) w taką imitującą styl vintage.

A oglądaliście może drugi film i wykorzystane w nim "udogodnienia". Są takie w Corelu?

restauro - 18 Kwiecień 2017, 13:59

A czy Trace nie działa tylko na bitmapach?

Tak na bitmapach ,nie ma sensu trasowanie wektorów .
Przyznam , jeszcze nie słuchałem komentarza do filmiku.
Drugi również tylko przeleciałem , ale nie ma w CorelDraw takich opcji (chyba że w X8 ) , może są jakieś makra ? . Przy pewnej wprawie efekt końcowy można uzyskać równie szybko.

HotShotCharlie - 18 Kwiecień 2017, 14:20

Swoją drogą i tak od dłuższego czasu zabieram się za poćwiczenie w AI, to może to mnie "pobudzi" do działania.
Shame - 18 Kwiecień 2017, 17:55

No dobra, ja nieco w AI się poruszam, więc powiem, że koleś z filmiku 1 nie trasuje wektorów, bo tego się nie robi. Najpierw RASTERYZUJE swoje logo, czyli zamienia na bitmapę. Następnie używa rozmycia gaussa, by w kolejnym kroku (WEKTORYZACJI, czyli TRASOWANIU) uzyskać krzywe, ale bez ostrych krawędzi i z nieco obłymi kształtami. To jest bez problemu do zrobienia w CD. Nie przeczę przy tym, że AI ma chyba lepsze algorytmy automatycznego trasowania, ale to inna historia. W zależności od złożoności bitmapy i jej rozmiaru, taki efekt można zrobić w Corelu ;-)

Zamieszczam to co zrobiłem na szybko:

Ten efekt to zwyczajny preset (jak pisze Artur (Woohoo! witka człowieku, tyle cię nie było...)), czyli predefiniowane ustawienia opcji trasowania.

Co do drugiego filmiku, to właściwie wszystko to jest do zrobienia. Główne narzędzia to METAMORFOZA, przekształcenia ODBIJ W PIONIE, WYPEŁNIENIE INTERAKTYWNE, OBWIEDNIA i ogólne narzędzia przycinania, a na końcu ZAMIEŃ KONTUR NA OBIEKT i SPAWANIE ;-)

HotShotCharlie - 18 Kwiecień 2017, 20:30

Dzięki za pomoc. Jak tylko odrobię się ze wszystkim co mam na głowie, popróbuje jak pisaliście. Dzięki. :-D
Artur Miernik - 20 Kwiecień 2017, 21:32

A czy Trace nie działa tylko na bitmapach? […]
Owszem, ale przeoczyłeś krótki moment, w którym autor filmu zamienił swoją grafikę skalowalną właśnie na bitmapę, po to, żeby za chwilę ją zwektoryzować ponownie. Shame to dokładniej opisał.

A oglądaliście może drugi film i wykorzystane w nim "udogodnienia". Są takie w Corelu?
Jeszcze nie widziałem tego filmu, ale wydaje mi się, że chcesz zapytać o to, którego programu akurat Tobie warto uczyć się na początek? Jeśli tak, to zapytaj. To jest forum o Corelu, ale tutaj wielu z nas stale posługuje się także innymi programami. Wybór jest większy niż tylko Corel i Illustrator. Tak na prawdę masz jeszcze pod rozwagę: Xarę, Affinity, Canvas i Inkscapea. Każdy z nich to poważny program z dużymi możliwościami, ale każdy ma swoje zady i walety. Kwestia polega na tym czego konkretnie Ty potrzebujesz, więc pytaj.

PS. Miło Panowie, że tęskniliście.

Cysorz - 20 Kwiecień 2017, 23:22

Artur Miernik napisał/a:
PS. Miło Panowie, że tęskniliście.

Tak, Arturze - tęskniliśmy ;-)
Mamy nadzieję, że będziesz nas zaszczycał częstszą obecnością, bo tego też potrzebujemy - a jak widzisz, forum wcale nie umarło :-P .

Shame - 21 Kwiecień 2017, 14:47

Cysorz napisał/a:
forum wcale nie umarło

I żyć będzie, póki znajdą się takie dobre dusze jak my, poświęcające swój czas i umiejętności by pomagać innym :mrgreen:

No to brakuje jeszcze Chezare :-? Według statystyk forum ostatni raz był w październiku zeszłego roku... Ktoś wie co z nim?
_______
HotShotCharlie - wybacz off-top, ale temat chyba został wyjaśniony, a tak jakoś wyszło, powrót syna marnotrawnego ;-)

HotShotCharlie - 21 Kwiecień 2017, 14:50

Artur Miernik napisał/a:
Jeszcze nie widziałem tego filmu, ale wydaje mi się, że chcesz zapytać o to, którego programu akurat Tobie warto uczyć się na początek?

Nie, nie o to mi chodzi. Siedzę już trochę w Corelu, znam trochę opcji, które mi obecnie wystarczają w projektowaniu identyfikacji wizualnej. Z AI miałem styczność tylko chwilową i porzuciłem go na chwilę obecną (co nie znaczy, że nie wrócę, tymbardziej, że na studiach o których myślę jest chyba AI, a nie Corel). Na YT znalazłem ten film i po kliknięciu jednego przycisku w AI tworzy się "efekt", który ja robię manualnie w Corelu i chodzi mi właśnie o te opcje, np. Zig Zag. :-D

Shame - 21 Kwiecień 2017, 18:41

opcje, np. Zig Zag

No i właściwie tylko tego efektu brakuje. Faktycznie, nie ma efektu wektorowej fali. Jest tylko rastrowy. Całą resztę robić bez problemu. Jednakże, samą falkę idzie zrobić nie jednym, a 3 kliknięciami, co jak na potrzeby np. projektowania logo czy czegoś w zupełności wystarczy, moim zdaniem ;-)

Zapomniałem wspomnieć ad rem, odnośnie narożnikowej erozji liter i uzyskiwania tego zaokrąglenia i wygładzenia. Otóż DRAW ma bardzo dobre narzędzie do tego. Relatywnie niedawno bardziej się nim zająłem i daje wiele możliwości: Wygładzania

Daje w zasadzie lepsza kontrolę (można zrobić w jednym miejscu bardziej, w drugim mniej - wystarczy dłużej przytrzymać) i jednocześnie działa się bezpośrednio na wektorach, bez tego rastrowego przystanku.

bidon184 - 21 Kwiecień 2017, 20:36

a ja powiem tak :-) wygladzanie w wektorach to pojecie abstrakcyjne,co wygladzac w wektorze,ewentualnie mozna zredukowac ilosc wezlow,a te opcje to corel chyba ma od dawna ,aczkolwiek narzedzie redukcji przy lewej burcie programu dopisane do widgetu jest dobrym pomyslem corela,ale to tylko estetyka nie mozliwosci ,takie moje zdanie jest :-)