|
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
|
Makra - Prosty skrypt (?) na kopiowanie tekstu.
SwojChlop - 20 Kwiecień 2017, 11:14 Temat postu: Prosty skrypt (?) na kopiowanie tekstu. Dzień dobry.
Specjalnie na forum się zalogowałem, bo sam poradzić sobie nie mogę.
Szukam sposobu by ułatwić pracę i nie wiem jak to zrobić.
Tłumaczę o co chodzi.
W górnej części wpisuję np. Karol, a niżej mam przygotowanych kilka lub kilkanaście opcji by napis ten wyróżnić. Załączam obrazek by wytłumaczyć o co chodzi dokładniej.
Z góry przepraszam za zielone pojęcie w temacie i dziękuję za odpowiedzi.
Edit. Nie dopisałem jaki program. Corel Draw X3
Shame - 20 Kwiecień 2017, 15:53
Nie wiem, czy bez makra się obejdzie.
Próbowałem to samo uzyskać przez klonowanie tekstu oraz style, ale nawet jeśli działa to w sensie zmiany fontu i jego właściwości (póki wszystko dzieje się w obrębie narzędzi tekstowych), tak nadanie fazy czy innych efektów usuwa powiązanie klonu z obiektem sterującym
SwojChlop - 20 Kwiecień 2017, 16:49
Szkoda, że nie znam się na tym za bardzo.
Chyba będzie mi dane robić wszystko ręcznie niestety.
Shame - 20 Kwiecień 2017, 17:02
Teoretycznie mógłbyś nagrać całe to makro - od momentu jak kopiujesz zaznaczony tekst i robisz to wszystko co robisz. Chociaż próbowałem u siebie i nie bardzo to wychodzi. Np. rejestrator nie zapisuje zmiany fontu, pogrubienia/pochylenia, nadania konturu... Rejestruje jak kopiuję obiekt, dodaję fazę i zmieniam kolor.
Zastanawiałem się nad tym, że po prostu sobie zrobisz wzorce (np. jeden z fazą w tym kolorze, drugi w innym i z konturem) i będziesz tylko kopiował efekty/właściwości. Niestety, dla przykładu Faza się nie kopiuje Ogólnie dałoby to "nieco" przyspieszyć, zamiast za każdym razem robić od zera, ale z automatu to potrzeba by już ciut lepszego makro. Może ktoś się tu zlituje i pomoże SwojemuChłopowi
bidon184 - 20 Kwiecień 2017, 19:54
z tego co widze ze screenu to chodzi o style,no jesli by to chodzilo o jeden font to oki,ale jesli chodzi o rozne ,to nieraz moze wysc bajzel,chyba ze ja czegos nie kumam ,co sie zdarza :)
SwojChlop - 24 Kwiecień 2017, 13:52
Dzięki wielkie chłopaki. Taki los, że wszystko ręcznie robić :) Do zrobienia, ale kilkanaście godzin bym zaoszczędził. Trzymajcie się ;)
grzjanik - 20 Kwiecień 2018, 15:21
Taka zmiana to prosta piłka.
Musisz tylko w Menedżerze objektów każdy tekst artystyczny nazwać "Demo"...
następnie tylko wpisać makro:
Kod: |
Sub DemoText()
Dim s As Shape, ss As ShapeRange, strD$
On Error Resume Next
strD = InputBox("Podaj tekst")
Set s = ActiveLayer.Shapes.FindShape("Demo", cdrTextShape)
For Each s In ActivePage.Shapes.All
s.Text.Story.Text = strD
Next s
End Sub
|
I tylko uruchamiać je kiedy chcesz zmienić tekst.
Pozdro.
GrzJanik
Wstawiam przykład Demo
SwojChlop - 28 Luty 2019, 12:28
Grzjanik !!! Chłopie, ale mi dupę uratowałeś. Co prawda dopiero teraz to czytam, ale ja co roku mam mnóstwo pracy z tym. Jesteś wielki!
Jakbym mógł to bym Ci chętnie jakąś flaszkę postawił!
Sposób działa - u mnie skróci to pracę kilkunastokrotnie! Czyli co roku o jakieś tydzień - dwa pracy mniej.
Dziękuje i polecam tego użytkownika!
|
|