Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Edytowanie pliku PDF.

braindead - 20 Kwiecień 2017, 15:23
Temat postu: Edytowanie pliku PDF.
Cześć.

Chciałem zapytać jakie macie "patenty" edycji pliku PDF, który nie chce sie zaczytać do Corela. Dostałem PDF od klienta muszę wykreślić jedno zdanie, a Corel nie chce tego wczytać. Jakieś propozycje?

Udanego dnia.

Shame - 20 Kwiecień 2017, 15:32

U mnie najczęściej był problem z warstwami i fontami, jeśli okazywało się, że nie chce się wczytać. Spłaszczenie i zamiana na krzywe załatwiały sprawę. Ale READERem tego nie zrobisz. Potrzeba co najmniej wersji PRO, a jeszcze lepiej PRO z plugin'em typu PitStop.

Ostatecznie, jeśli nic nie pomagało, to odpalałem PDF w AI, zapisywałem ponownie (czasem nawet jako co innego, jakieś EPS czy coś, jak było naprawdę ciężko), po czym wrzucałem do DRAWa.

bidon184 - 20 Kwiecień 2017, 18:06

pdf do pdf poprzez pdf creator,inscape,jesli zabezpieczone attica konwerter itd,wazne jest jedno co znaczy nie chce wczytac,???nie wczytuje bo nie wczytuje czy niewczytuje i wywala brak fontu ???
Trurl - 20 Kwiecień 2017, 20:10

Daj tego pedeefa, to spróbuję Ci go przerobić na taki, który otworzysz w Corelu, tylko musi mieć fonty. Albo sam spróbuj: trzeba go wydrukować do pliku na drajwerze Adobe PDF, albo na PDF Xchange 4 for ABBYY.
Jeśli ten pedeef nie ma zdownloadowanych fontów, to z czystym sumieniem możesz go oddać klientowi i poprosić o dobry pdf.

restauro - 9 Czerwiec 2017, 10:34

http://corel.wodip.opole....pic.php?t=10526