Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Cut contour

Mogilny - 22 Kwiecień 2017, 16:06
Temat postu: Cut contour
Dzień dobry, zrobiłem projekt naklejki na samochód ale firma w której chce naklejkę wyciąć wymaga włosowej grubości linii cięcia. Starałem się zrobić to samodzielnie ale wydaje mi się, że to nie tak ma wyglądać... kontur zamiast biec po zewnętrznej stronie grafiki biegnie nawet wewnątrz loga. Bardzo proszę o pomoc... Grafika wektorowa w załączniku.
restauro - 22 Kwiecień 2017, 16:56

Czym to trasowałeś ,chyba trochę za dużo jest tych obiektów ?
Do wycięcia nadaj (Menedżer obiektów ) najwiekszemu obiektowi (chyba ten na samym dole ) kontur włosowy i przekształć w obiekt .

Mogilny - 22 Kwiecień 2017, 17:08

W Inkscape bo w moim corelu opcja trasowania jest nieaktywna.. nie wiem czemu...
Czy pomógłbyś mi to logo wytrasować i nadać tej naklejce linię cięcia pod plater?

restauro - 22 Kwiecień 2017, 17:15

Dołącz oryginalny plik? zobaczę ile będzie pracy.
restauro - 22 Kwiecień 2017, 17:24

Chociaż do drukowania naklejki ,nie musi być wektor , możesz ewentualnie do wycięcia dać na spód kontur zamieniony obiekt , żeby delikatnie wystawał .
Mogilny - 22 Kwiecień 2017, 17:24

Napisy to zwykła czcionka century gothic bold, gorzej z tym logo... Będę Ci bardzo wdzięczny.
restauro - 22 Kwiecień 2017, 17:32

To nie jest oryginał , jest niestarannie wycięty ( poszarpany ) . Masz oryginał ?
Mogilny - 22 Kwiecień 2017, 17:37

:oops:
restauro - 22 Kwiecień 2017, 19:21

Kiepska jakość tych wzorców i na dodatek strasznie małe . Trzeba będzie narysować .
Musisz trochę poczekać (nie mam przez najbliższe trzy dni zbyt dużo czasu ,a właściwie myszy ,moja bezprzewodowa do rysowania to nieporozumienie ) chyba że ktoś pomoże Ci prędzej .

Coś tam wczoraj zacząłem ,dołączam gdybyś sam chciał spróbować skończyć .

Mogilny - 23 Kwiecień 2017, 12:38

Wow! Bardzo Ci dziękuję kolego!
Troszkę coś obrysowałem ale nie wiem czy to o to chodziło

restauro - 23 Kwiecień 2017, 16:39

Mogilny napisał/a:
czy to o to chodziło

Tak to dobry kierunek. Zmień tylko podczas rysowania krzywymi kontur na włosowy ,łatwiej jest dopasować do formy.
Przez to ,że rysunek jest taki mały, nawet kontur włosowy bywa za gruby :-/
Nie musisz wszystkiego rysować od początku ,czasem wystarczy zduplikowany obiekt przyciąć drugim.
Różne kolory poszczególnym elementom podczas rysowania , nadaję żeby się nie pogubić , później wystarczy tylko zmienić na właściwe i ewentualnie zwiększyć grubość konturów przed zamianą w obiekt.

bidon184 - 23 Kwiecień 2017, 20:08

a ja sobie narysowalem a co :-) prosze
restauro - 23 Kwiecień 2017, 20:16

I super ,trzeba tylko lekko poprawić liść na literze S (wystaje tam niepotrzebnie fragmencik felgi ) pokazać więcej albo zasłonić całkowicie.
Mogilny - 23 Kwiecień 2017, 22:38

Super to wygląda chłopaki, naprawdę jestem Wam wdzięczny za okazaną pomoc!
Gdynianie sobie pomagają (też jestem z Gdyni) :-D
I może pociągnąć to podkreślenie łącznie z numerem telefonu? No i to nieszczęsne cut contour.

restauro - 24 Kwiecień 2017, 07:43

Dodałem tło z wystającym poza rysunek konturem włosowym, takie jak zamieszczone obok.