Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Problem z importowanymi plikami .ai

Beata Kadziolka - 24 Kwiecień 2017, 10:04
Temat postu: Problem z importowanymi plikami .ai
Witam, nowa na forum jestem, przegrzebałam już inne tematy, ale nie znalazłam odpowiedzi na mój problem niestety.
Pracuję na X5 i niektóre pliki zaimportowane do Corela (.ai zwłaszcza) mają bardzo zniekształcone kontury (załącznik),niekiedy jedynym sposobem, żeby dowiedzieć się co jest na tych grafikach jest import do photoshopa i zrobienie sobie z tego png, a potem trasowanie w Corelu.
jaka może być przyczyna takich błędów w odczytu? Pliki wysyłają mi klienci i nie wiem co mogę im poradzić, żeby zmienili w plikach, żeby zadziałały:/

restauro - 24 Kwiecień 2017, 11:07

Spróbuj otworzyć w Inkscape i zapiać jako pdf.
Beata Kadziolka - 24 Kwiecień 2017, 11:20

restauro napisał/a:
Spróbuj otworzyć w Inkscape i zapiać jako pdf.

Nie znam tego programu, ale pobrałam / zainstalowałam / nie działa:P
Tylko dalej nie wiem co może być przyczyną takiego złego importu .ai? Może klienci zapisują pliki w jakimś nowszym programie, którego wersja nie jest już kompatybilna z moim corelem? Ech...czasem przysyłają "poprawiony plik" i działa, pytam co zrobili z plikiem, odpowiadają "nic" ...elegancko, prawda?:)

restauro - 24 Kwiecień 2017, 11:21

Możesz dołączyć plik ?
restauro - 24 Kwiecień 2017, 11:40

Otwórz Inkscape , wybierz opcję Importuj . Poszukaj rozszerzenia AI i wskaż plik.
Beata Kadziolka - 24 Kwiecień 2017, 11:40

Wrzucam plik otrzymany od klienta. /Inkscape nie działa po instalacji, nie otwiera się kompletnie, a instalacja przebiegła pomyślnie
Beata Kadziolka - 24 Kwiecień 2017, 11:51

Czyli dalej nie wiem w czym tkwi problem...Skoro Tobie otwiera się dobrze, a mi nie.
gonia - 24 Kwiecień 2017, 11:56

U mnie cdr X5, otwiera się tak jak u Beaty, dopiero jak wrzuciłam do ai i zapisałam jako pdf, otworzył się bez problemu, z tego wynika, że problem jest w wersji x5,
pozdrawiam

restauro - 24 Kwiecień 2017, 12:01

W inkscape otwiera się również bez problemu .
Kasuję plik , jest firmowy.

Beata Kadziolka - 24 Kwiecień 2017, 12:05

restauro napisał/a:
W inkscape otwiera się również bez problemu .
Kasuję ten plik , jako że jest firmowy.

Ok, dzieki.

Beata Kadziolka - 24 Kwiecień 2017, 12:12

po przeinstalowaniu inkscape wszystko działa, tak jak radziłeś:) Zawsze to już coś:) Dzięki za pomoc.
restauro - 24 Kwiecień 2017, 12:14

To jest darmowy program więc śmiało możesz go mieć w komputerze.
restauro - 24 Kwiecień 2017, 12:15

Beata Kadziolka napisał/a:
Dzięki za pomoc

Zapraszamy jesli bedą jakieś problemy i nie tylko wówczas .