| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - Szerokość konturu - dodanie własnych do listy wyboru
done - 26 Kwiecień 2017, 10:46 Temat postu: Szerokość konturu - dodanie własnych do listy wyboru Witam,
proszę o podpowiedź czy jest możliwość w X5 dodania do rozwijanej listy szerokości konturów np. 0,3; 0,35; 0,4; 0,6; 0,9 mm
Pozdrawiam
restauro - 26 Kwiecień 2017, 14:30
Można wpisać każdą wartość .
Zaznacz obiekt.
Kliknij kolejno pozycje Okno Okna dokowane Właściwości obiektu , sekcji Kontur wpisz wartość w polu Szerokość.
Lub na górnej belce.
Shame - 26 Kwiecień 2017, 18:10
done chyba pyta o to, czy można dodać do drop-listy combo-box'a (o rany, ależ okropna nowomowa), żeby potem sobie tylko wybierać, zamiast wpisywać z ręki ciągle? W zasadzie gdzieś w plikach programu, w jakimś XML'u na pewno ta lista siedzi. Bidonik pewnie podpowie gdzie Ale zdaje się, że bezpośredniej opcji dodawania tych grubości to nie ma...
restauro - 26 Kwiecień 2017, 18:24
| Shame napisał/a: | | czy można dodać do drop-listy combo-box'a |
Przeglądanie rozwijanego menu może trwać dłużej niż wpisanie , nie wiem czy to ma sens .
tegraf - 26 Kwiecień 2017, 19:24
| Shame napisał/a: | | do drop-listy combo-box'a (o rany, ależ okropna nowomowa) |
Do rozwijanej listy pola wyboru grubości konturu - nie jest tak źle.
Shame - 26 Kwiecień 2017, 21:04
| restauro napisał/a: | | nie wiem czy to ma sens . |
Jest czy nie ma, o to pyta autor tematu.
| tegraf napisał/a: | | combo-box |
To chyba oficjalna nazwa w VBA, nawet w polskiej wersji (chociaż nie wiem, bo nie widziałem VBA w polskiej wersji ) Ale fakt, twoja propozycja brzmi lepiej.
done - 27 Kwiecień 2017, 07:52
| Shame napisał/a: | done chyba pyta o to, czy można dodać do drop-listy combo-box'a (o rany, ależ okropna nowomowa), żeby potem sobie tylko wybierać, zamiast wpisywać z ręki ciągle? W zasadzie gdzieś w plikach programu, w jakimś XML'u na pewno ta lista siedzi. Bidonik pewnie podpowie gdzie Ale zdaje się, że bezpośredniej opcji dodawania tych grubości to nie ma... |
Dokładnie o to mi chodzi.
bidon184 - 27 Kwiecień 2017, 10:02
niestety to nie jest w xml tylko w dll i trzeba by sie naprawde napisac,bo niewystarczy dopisac do dll np 0,22 mm trzeba tez dopisac do wszystkich opcji czyli metry,kilometry,punkty itd,roboty w brud,lepiej skozystac z narzedzia style,domyslnie powinny byc tu C:\Users\robert\Documents\Corel\Corel Content jako pliki cdss,klikasz sobie narzedzia wybierasz style ,tworzysz nowy styl ,wybierasz np kontur i dajesz mu np 0,37 eksportujesz i juz,oczywiscie mozesz wpisac tysiace rozmiaru konturu ,potem tylko importujesz ten styl i z gorki
|
|