|
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
|
Szukam rysunku lub czcionki - Brak czcionki Helvetica Neue (OTF) 45 Light
kek - 1 Maj 2017, 13:17 Temat postu: Brak czcionki Helvetica Neue (OTF) 45 Light Witam.
Od kilku dni składam dokument w Indesign, i dzisiaj po jego otwarciu zdziwko...!
Brak czcionki "Helvetica Neue (OTF) 45 Light". Nie wiem co się stało, gdzie zniknęła?
W internecie znalazłem podobne ale bez polskich ogonków.
Może mi ktoś pomóc? Mam różne Helvetici ale różnią się od poszukiwanej.
Załamka, może ktoś wie gdzie można ją znaleźć w wersji free. Bo 30 czy 70 euro nie wchodzi w rachubę.
Pozdrawiam (a miała być wesoła majówka...)
bidon184 - 1 Maj 2017, 16:16
znaczy wersja free to STD czyli bez polskich znakow i instaluje sie jak Helvetica Noue BQ light,ale w opisie postscriptowym opisana jest jako 45 wiec to ta jest tutaj http://www.maisfontes.com...vetica-45-light
kek - 1 Maj 2017, 16:57
Dzięki @bidon, niestety tą już mam w systemie i dalej ryczy, że brak mu "Helvetica Neue (OTF) 45 Light".
Nie wiem co się stało. Było dobrze, a teraz mam ponad 16000 błędnych czcionek.
Cały projekt w tej chwili nie ma sensu.
Jeszcze raz dzięki i szukam dalej...
bidon184 - 1 Maj 2017, 17:16
no to jak krzyczy to poprostu wskaz mu Neue Helvetica BQ,przeciez w tym oknie j\co sie pojawia jest taka opcja,ewentualnie moge ja przerobic zeby sie instalowala jak Helvetica Neue 45 Light,musze dokladnie wiedziec co krzyczy czy nie ma np kreski przed Light
kek - 1 Maj 2017, 17:50
Widzisz, to nie to. Wskazywałem mu inne fonty, ale one jednak się różnią od oryginalnych (mam do podglądu pdf). Wszystkie są szersze i nie mieszczą się w zadanych polach. W tym właśnie największy problem. Indesigna znam dosyć dobrze, podstawianie, zastępowanie czcionek, tylko, że one są inne niż ta o którą woła (no i nie maja polskich liter, wychodzą krzaczki). Potrzebuję fontu dokładnie o podanej nazwie z polskimi znakami. Inaczej poradził bym sobie.
Dzięki i walczę dalej.
Artur Miernik - 1 Maj 2017, 22:02
Helvetica niestety jest za kasę, więc lepiej znajdź zgubę. Są zamienniki, ale tekst zmieni Ci nieco parametry, więc będziesz musiał jeszcze raz zrobić jego korektę.
bidon184 - 2 Maj 2017, 11:19
no wlasnie chyba znalazlem za free instaluje sie jako Helvetica ale jest to neue tutaj jest https://www.wfonts.com/fo...eue-lt-45-light
kek - 2 Maj 2017, 15:18
Jeszcze raz dzięki @bidon za poświęcony czas. Co prawda ten font też nie ma polskich znaków, ale muszę wreszcie jakoś to wszystko poskładać.
Dzięki i pozdrawiam
bidon184 - 2 Maj 2017, 17:06
polskich znakow nie ma bo to wersja Std czyli standard,z polkimi znakami jest wersja Pro,nawet jakbym znalazl wersje pro to linka bym nie mogl podac ,ale co za problem dorob polskie znaki w jakims kreatorze fontow
kek - 3 Maj 2017, 10:49
Masz rację @bidon, ale znalazłem cos takiego "HelvNeue35_Cyr.ttf" i co dziwne ten zestaw posiada polskie litery! A niby miała być cyrylica (i tez jest). To chyba jakaś wschodnia odmiana tej czcionki.
Pozdrawiam
|
|