Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

Szukam rysunku lub czcionki - Jak zrobić taką czcionke

aniczy - 14 Czerwiec 2017, 14:01
Temat postu: Jak zrobić taką czcionke
Czy ktoś może wie, jak zrobić czcionke jak na obrazku w załączniku w Corel x4 ? :)
restauro - 14 Czerwiec 2017, 14:12

Nie masz lepszego zdjęcia ?
Napisałem jak to zrobić ,ale widze że nic nie ma.Przez chwilę nie było dostępu do frum ,moze dlatego poszło na Berdyczów.

aniczy - 14 Czerwiec 2017, 14:25

Niestety nie :(
restauro - 14 Czerwiec 2017, 14:26

Musisz poszukać odpowiedniego fontu .Ja wziąłem pierwszy lepszy.

Tekst który podesłałeś ma wypełnienie zdjęcia. Napisz tekst , wybierz odpowiedni krój i przesuń na zdjęcie .Zaznacz zdjęcie z tekstem i na górnej belce wybierz opcję Część wspólna.

Możesz dodatkowo zrobić tło z przezroczystością .Dodałem w przykładowym pliku .

Shame - 14 Czerwiec 2017, 16:41

Nie wiem o co dokładnie chdziło, czy o wycięcie tekstu w prostokącie czy dodanie takiego jakby ostrego cienia, czy jedno i drugie, więc pokazuję jak zrobić obie te rzeczy:

Po kolei:

Robisz napis, dowolny. Zamieniasz go na krzywe (CTRL+Q). Kopiujesz go dwukrotnie i przesuwasz kopie względem siebie. Wybierasz środkowy tekst, przytrzymujesz SHIFT i wybierasz tylny tekst po czym robisz PRZYTNIJ. Kasujesz środkowy tekst.

W ten sposób dostajesz ten ostry cień czy jak to tam nazwać. W tens posób taki efekt możesz mieć z dowolnym fontem, a nie szukać specjalnego.

Teraz, kiedy masz już tekst i cień, zaznaczasz oba te obiekty, a następnie trzymasz SHIFT i zaznaczasz prostokąt i robisz PRZYTNIJ. Kasujesz tekst i jego cień. I gotowe.

aniczy - 22 Czerwiec 2017, 07:39

Bardzo dziękuje za podpowiedzi ;)