Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Różna grubość linii - pytanie

MachBB - 3 Lipiec 2017, 18:55
Temat postu: Różna grubość linii - pytanie
Witam.

Jakiego narzędzia w 13tce Corela powinienem użyć, aby móc rysować na tablecie różną szerokością kreski względem siły nacisku piórkiem? Nic nie mogę znaleźć :( Podłączam tablet używam "rysunek odręczny" i da się tylko wybraną szerokością rysować, siła nacisku nic nie wnosi to na pewno musi się gdzieś dać ustawić. Tablet Wacom model Bamboo o ile to ma znaczenie ;)

Shame - 3 Lipiec 2017, 19:49

Nie wiem czy w X3 jest taka opcja:

MachBB - 4 Lipiec 2017, 10:18

Nie ma :( Czyli nie jestem w stanie w tej wersji Corela w ogóle rysować sensownie tabletem? Masakra jakaś. Ciekawe w której wersji na to wpadli dopiero eh.... No nic. Dzięki.
restauro - 4 Lipiec 2017, 10:33

Nie przejmuj się ,mam gorzej . Rysuję w iPadzie i przez chmurę przenoszę do Corela w celu dalszej obróbki.
MachBB - 4 Lipiec 2017, 10:39

No mi do głowy przychodzi tylko malowanie we Flashu bo tam fajnie to szło i potem do corela w celu dalszej obróbki, albo Photoshop i trasowanie bitmapy potem no ładnie trza będzie się nakombinować eh...
Kooba - 5 Lipiec 2017, 08:54

Dopiero od wersji 2017 jest wsparcie dla tabletów. W tejże wersji mamy narzędzie do rysowania tabletem uwzględniając nacisk i kierunek piórka (przy czym Corel robi to wektorowo- co jest fantastyczną sprawą).
MachBB - 10 Lipiec 2017, 09:40

Eh... nowy zakup się kłania. Prze lipa :( Dzięki za info.