|
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
|
CorelDRAW - grafika wektorowa - Efekt blasku
RezydenT - 7 Lipiec 2017, 11:57 Temat postu: Efekt blasku Witam, jak zrobic tak jakby efekt blacku przy logo jak w załączniku, chodzi tylko o ten znaczek.
Shame - 7 Lipiec 2017, 15:35
RezydenT napisał/a: | efekt blacku |
Jak rozumiem, masz na myśli CIEŃ. Co prawda jak jest kolorowy, to bardziej przychodzi na myśl słowo "blask", ale wszystko co tak wygląda (niezależnie od koloru) w Corelu to CIEŃ. Wystarczy zaznaczyć obiekt, z pionowego paska narzędzi wybrać Cień, a potem ustalić szczegóły: kierunek, tryb, kolor, zasięg, przezroczystość itp..
Hmm... po głębszym zastanowieniu się doszedłem do wniosku, że może ci też chodzić o to, że góra sygnetu jest jaśniejsza niż dół i wygląda jakby się błyszczała... To, mój drogi, jest Wypełnienie gradientowe, czyli przejście od jednego koloru w drugi, tylko że tempo tego przejścia można regulować i zmniejszyć je tak, że zabiera niewielki pasek (w połowie wysokości sygnetu).
Polecam najpierw zapoznać się z podstawami: http://corel.wodip.opole.pl/
RezydenT - 7 Lipiec 2017, 15:58
Ucze się programu, nie to nie jest to przejście, możliwe że to może być ten cień... muszę troche pokombinować z tym cieniem może jakoś wyjdzie - blask faktycznie może brzmieć lepiej.,
RezydenT - 7 Lipiec 2017, 16:01
Dokładnie tak, to cień - przeoczyłem jedną z opcji która najbardziej mnie interesowała.
Dzięki za natchnienie mnie ;)
restauro - 7 Lipiec 2017, 17:26
http://corel.wodip.opole.pl/
Jaką masz wersję CorelDraw ?
RezydenT - 8 Lipiec 2017, 10:26
2017
restauro - 8 Lipiec 2017, 11:07
Chyba jako jedyny , masz na forum najnowszą wersję CorelDraw .
RezydenT - 8 Lipiec 2017, 19:15
To chyba dobrze :D
Dzięki za pomoc wszystkim.
RezydenT - 8 Lipiec 2017, 19:18
Tyle że ja nadal nie wiem jak zrobiłeś takie osobne blaski ( blue and pink ), ja umiem tylko robic przy danym elemencie.
restauro - 8 Lipiec 2017, 20:22
Na górnej belce , po włączeniu opcji cień jest wiele opcji , również paleta z kolorem cienia . Każdy kolor musisz ustalić osobno . Najlepiej wszystkie te opcje przetestować .To najszybsza metoda opanowania różnych niuansów.
|
|