Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Problem

RezydenT - 18 Lipiec 2017, 14:17
Temat postu: Problem
Witam, od jakiegoś czasu zauważyłem że po usunięciu lini jakiegos obiektu, np. rozmiar włosowy po usunięciu ich między obiektami zostaje 1 pixel przerwy, jest on niewidoczny dla innych jednk ja go ciągle widzę, da sie go jakos usunąc? Aby nie było tej przerwy

Corel 2017

RezydenT - 18 Lipiec 2017, 14:31

Dodatkowo jak zrobić dookoła figury shcematyke dobrze znaną z worda

Że dookoła biegnie schemat typu

--__--__--__ lub --..--..--

to sa takie jakby ozdobniki one zawsze były dookoła ramki a ja je teraz chce zastosowac do zrobienia figury a nie wiem gdzie jej szukac

Shame - 18 Lipiec 2017, 16:42

RezydenT napisał/a:
lini jakiegos obiektu

Co to jest linia jakiegoś obiektu? Lepiej by było jakbyś jakiś screen wrzucił i pokazał, co cię trapi. Nie ma to jak opisywać słowami problem graficzny... :-|

RezydenT napisał/a:
zrobić dookoła figury shcematyke

Zrobić schematykę? Masz na myśli powtarzający się wzór? Może jednak dałbyś jakiś przykład (nawet nie swój, ale może coś z Googla)? Nie mniej jednak, wszelkie powtarzające się elementy, które mają leżeć na jakiejś krzywej robi się przez zastosowanie Metamorfozy i wskazanie danej krzywej (w tym przypadku obrysu obiektu) jako Ścieżki. To uniwersalne narzędzie dla uniwersalnych zastosowań, ale jeśli masz na myśli TYLKO własny schemat kresek lub kropek (a nie dowolnych obiektów), to używa się w tym celu Edytora Stylu Linii, który wywołuje się stąd:

A wygląda tak:

Ale są też gotowe style:

Jak jednak wspomniałem, jeśli chcesz linię podwójną, lub bardziej skomplikowaną, to parę sposobów jest (Metamorfoza jest jednym z nich), ale o tym więcej, jak pokażesz co chcesz uzyskać ;-)

RezydenT - 18 Lipiec 2017, 18:11

Dzięki, o to chodziło
RezydenT - 18 Lipiec 2017, 18:13

Witam, od jakiegoś czasu zauważyłem że po usunięciu lini jakiegos obiektu, np. rozmiar włosowy po usunięciu ich między obiektami zostaje 1 pixel przerwy, jest on niewidoczny dla innych jednk ja go ciągle widzę, da sie go jakos usunąc? Aby nie było tej przerwy

Corel 2017

A to ktos cos?

Cysorz - 18 Lipiec 2017, 18:54

To tak samo jak z linią o grubości np. 0,001 mm - będzie ją widać w projekcie zawsze, żebyś wiedział, że tam jest. Tak samo (tylko w drugą stronę) działa ten widok "szczeliny" - program pokazuje, że jest, chociaż na wydruku jej nie zauważysz. Nie mam co prawda tej wersji Corela, ale we wcześniejszych do tej pory tak było.