|
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
|
CorelDRAW - grafika wektorowa - Usuwanie połączenia ramek tekstu akapit.
cyklop - 17 Sierpień 2017, 14:05 Temat postu: Usuwanie połączenia ramek tekstu akapit. x4 - Muszę cofnąć połączenie ramek txt akapitowego w wielostronicowym dokumencie (jedna ramka na stronie). Po zaznaczeniu ramki i kliknięciu "rozłącz", znika mi cała reszta ramek z tekstem, a właściwie przenosi się hurtem jak jedna dluuuuugaśna ramka, oczywiście nie mieszcząca się na stronie. Co robię nie tak?
marak - 17 Sierpień 2017, 20:10
U mnie prawidłowo działa tylko rozłączanie po 1 ramce idąc od końca przy użyciu klawiszy ctrl-k. Ewentualnie można duplikować ramki (ctrl-d) i potem usunąć pierwotne, ale to jeszcze więcej roboty.
Prostego rozłączania wielu ramek brakuje mi również w Indesignie, którym posługuję się przy dłuższych tekstach.
Kooba - 18 Sierpień 2017, 09:41
Tutaj cała odpowiedź (i wszystkie możliwości):
http://product.corel.com/...tml&single=true
Niestety nie pamiętam czy takie rozłączanie działa w X4. W 2017 działa doskonale.
micmal - 20 Sierpień 2017, 12:19
Ostatnio też miałem z tym problem i nie znałem rozwiązania.
cyklop - 21 Sierpień 2017, 12:13
Dziękuję za podpowiedzi. Działa tylko sposób maraka - rozłączanie tekstu (z menu rozmieszczenie) po jednej stronie i koniecznie od końca.
|
|