Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Czy corel x7 special edition będzie działał pod windows10

bigscreenhero - 24 Sierpień 2017, 20:46
Temat postu: Czy corel x7 special edition będzie działał pod windows10
Witam!

Mam pytanie do bardziej zorientowanych kolegów i koleżanek:

Parę dni temu przeszedłem na windows 10. Niestety okazało się, że najnowszy windows nie współgra już z moim lekko podstarzałym corelem x4. Muszę więc kupić nowszą wersję. Najnowsza - x8 - odpada, bo jest dość droga, a nie wykorzystuję programu na tyle często żeby się szarpnąć. Znalazłem w sieci jakąś wersję X7 z dopiskiem special edition. Zastanawiam się tylko czy ruszy to na windowsie 10? Niby strona corela podaje, że od wersji x7 można spokojnie działać na windows10, ale nie wiem czym jest special edition - czy nie jest to jakaś uproszczona wersja na starsze systemy...

Ktoś coś wie? Może pomóc?

Z góry dzięki!

Cysorz - 24 Sierpień 2017, 21:46

Możesz z łatwością sam to sprawdzić - ściągnij triala i przetestuj.
Struna - 25 Sierpień 2017, 08:47

U mnie na Windows 10, Corel X7 działał bez problemu. X4 też zresztą działał, ale był zainstalowany przed przejściem na Win10.

Wersje Special Edition (SE), to są pozbawione kilku udogodnień względem "pełnych" wydań. Np. nie mają obsługi VBA, przez co nie da się używać makr.

restauro - 25 Sierpień 2017, 09:12

http://corel.wodip.opole....p?p=70421#70421