|
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
|
CorelDRAW - grafika wektorowa - Odległość prowadnicy od górnej granicy dokumentu
prot - 2 Wrzesień 2017, 16:21 Temat postu: Odległość prowadnicy od górnej granicy dokumentu Witam,
Dokument ma wymiar 100cm na 100cm.
Potrzebuję utworzyć prowadnicę w odległości 10cm od DOLNEJ granicy dokumentu, więc klikam na górną linijkę, ciągnę prowadnicę do dołu i jako współrzędną Y wpisuję 10cm.
Jak utworzyć prowadnicę w odległości 10cm od GÓRNEJ granicy?
Teoretycznie mogę od wysokości dokumentu 100cm odjąć 10cm i jako współrzędną Y wpisać 90cm, ale czy jest jakaś metoda, abym nie musiał wykonywać odejmowania?
Dziękuję
restauro - 2 Wrzesień 2017, 16:50
Aby dodać wzorce prowadnic
1 . Kliknij kolejno Narzędzia Opcje.
2 . Na liście kategorii Dokument, Prowadnice kliknij pozycję Wzorce.
3 . Włącz jedną z następujących opcji:
• Wzorce programu Corel
• Wzorce zdefiniowane przez użytkownika
4 . Określ ustawienia prowadnic przez zaznaczenie odpowiednich pól wyboru.
Jeśli włączono opcję Wzorce zdefiniowane przez użytkownika, podaj wartości w obszarach Marginesy, Kolumny lub Siatka.
5 . Kliknij przycisk Zastosuj wzorce.
Najlepiej zerknij do pomocy ( F1 ) i wybierz najdogodniejsze da siebie rozwiązanie.
prot - 2 Wrzesień 2017, 18:17
A czy istnieje może sposób na zmianę punktu 0,0 zamiast w lewym dolnym rogu dokumentu na np. lewy górny róg?
Trurl - 2 Wrzesień 2017, 18:22
Ja robię to tak:
1. Stawiasz prowadnice na krawędziach strony - to proste wyciagasz prowadnice poziome i pionowe gdziekolwiek i poleceniem Align and Distribute sprowadzasz je na odpowiednie krawędzie strony (Edge of page).
2. Klikasz w górną prowadnicę i duplikujesz ją - plusem na klawiaturze numerycznej (duplikat leży na orginale).
3. w okienko współrzędnej ygrekowej prowadnicy (u Ciebie będzie w nim 1000) wpisujesz działanie odejmowania, tj. 1000 mm -1000. Duplikat przesunie się na nową pozycję.
Nie wiem, czy wiesz, że w Corelu wszystkie okienka rozumieją proste działania arytmetyczne.
Trurl - 2 Wrzesień 2017, 18:24
Cytat: | A czy istnieje może sposób na zmianę punktu 0,0 zamiast w lewym dolnym rogu dokumentu na np. lewy górny róg? |
Chwyć skrzyżowanie miarek i przeciągnij je w miejsce, gdzie ma być środek układu współrzędnych.
Sorry, w poprzednim poście opisałem przesunięcie od górnej krawędzi strony. Analogicznie robisz od dolnej, tylko w okienku, w którym jest współrzędna ygrekowa dopisujesz +100.
:)
prot - 3 Wrzesień 2017, 21:48
Dziękuję Trurl, oba rozwiązania działają idealnie.
kek - 4 Wrzesień 2017, 07:36
Witam.
Według mnie można prościej. Sprawdzasz położenie górnej krawędzi obiektu. Przypisujesz tą wartość dla prowadnicy, a a nstępnie w tym samym okienku dodajesz (lub odejmujesz) wartość o jaką chcesz przesunąć.
Np.: masz wartość 100 mmm to wpisujesz w okienku 100 mm +100 (lub 100 mm - 100) i Enter.
Prowadnica sama przejdzie do odpowiedniej odległości.
Pozdrawiam
|
|