|
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
|
CorelDRAW - grafika wektorowa - Prosze o pomoc z wielkościa dokumentu.
Qantas - 16 Październik 2017, 18:56 Temat postu: Prosze o pomoc z wielkościa dokumentu. Przy wstawianiu pola z tekstem blisko ramki, robi mi się coś takiego w momencie zapisu do pliku JPG.
Nie wiem czy dobrze widać na załączonym obrazku, wiec opiszę
Tekst powoduje powiększenie tła chociaż samo obramowanie tekstu mieści się w zarysie pierwotnie stworzonego tła projektu.
Jak pozbyć się efektu powiększania tła ?
https://photos.app.goo.gl/MyRhYGOtwLrdrVEx2
restauro - 16 Październik 2017, 19:15
Dołącz przykładowy plik w cdr
Qantas - 16 Październik 2017, 19:35
https://drive.google.com/file/d/0B6VxFG2YbD0aM0VDamZVeF9aX1U/view?usp=sharing
Shame - 16 Październik 2017, 19:43
Qantas napisał/a: | Nie wiem czy dobrze widać na załączonym obrazku |
Nic nie widać, a opis może i trafny, nie ma poparcia w screenshot'cie wiec też nic nie daje. Podrzuć więc zarówno CDR jak i wyeksportowany JPG.
------------------EDIT-------------------
Dobra, z gruber rury - winny jest tekst akapitowy "44". Na pierwszy rzut oka nic się nie dzieje (podgląd szkieletowy również niczego nie pokazuje):
Ale kiedy wejdzie się w edycję tekstu nagle widać to:
Co ciekawe, nie ma tam żadnego znaku, nawet pauzy, czy półpauzy. Jednak z niewiadomych dla mnie względów projekt eksportuje się poszerzony o to pole:
Rozwiązaniem jest zamiana tekstu akapitowego na ozdobny.
Być może to błąd fontu? Albo Corela? Font to zwykły Franklin Gothic, default systemowy (lub Office'owy). Ale jak rozumiem, podobne problemy są też np. z Arialem (tak dałeś na pierwszym przykładzie)? Nie wiem, co jest przyczyną, ale podaję rozwiązanie
restauro - 16 Październik 2017, 19:44
Niestety , mam tylko X7
Qantas - 16 Październik 2017, 19:59
Tu jest link do JPG.
https://drive.google.com/file/d/1a49tMzB0yLwlq69pU_ei65Lgf65DHDb9Ug/view?usp=sharing
Wyżej był link do cdr.
Doszedłem że z tekstem jest coś nie tak po ostatniej literce zostaje około 10-20 mm pustego miejsca które się wyświetla i wszystko psuje
Shame - 16 Październik 2017, 20:20
OK, problem wydaje się większy, niż to pierwotnie zakładałem.
Spróbowałem zrobić nowy dokument i używając wyśrodkowania w pionie i poziomie wyciągnąłem ramkę tekstu akapitowego POZA obszar strony:
Eksport powiększał stronę dokładnie o rozmiar ramki:
Zostawiłem akurat biały kolor, ale to co się pojawia to Otoczka (zaznaczone na screenie powyżej). Można zmieniać kolor ile wlezie, ale nie da się zrobić przezroczystej, by zniknęła całkowicie.
Wcześniej tego nie zauważyłem, bo praktykuję bardziej schludny tryb pracy i nie wyjeżdżam ramkami poza stronę itd., ale jeśli X19 (vel 2017) ma tak mieć permanentnie to kicha
Gorzej, że zmiana z JPG na PNG dodaje tą przezroczystość, ale obszar roboczy i tak zostaje większy:
Qantas - 16 Październik 2017, 20:34
Dzięki za pomoc. Na razie zmiana na tekst ozdobny pomogła.
Bez zmiany nawet jak nie wyjadę za obręb pola przy pisaniu tekstu to po zbliżeniu pola tekstowego do ramki pole tła się powiększa.
Cofniecie pola tekstowego o pewien odcinek powoduje ze niechciane tło znika ale w ten sposób nie można mięć tekstu blisko ramki :/
Jeszcze raz dziękuję za dotychczasową pomoc.
Shame - 16 Październik 2017, 20:49
Wrzuciłem ten problem na Corel Community Forum - jestem ciekaw, czy ktoś tam to rozkmini...
|
|