Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

Pomóż mi wykonać rysunek - Jak wykonać taki element?

Osa666 - 4 Grudzień 2017, 09:15
Temat postu: Jak wykonać taki element?
Witajcie!
Mam problem z pewną grafiką, a raczej sposobem jej tworzenia.
Oryginalnie mam całą symetryczną ramkę, a część górnych krawędzi muszę przerabiać na obrys liter imion, tak jak na obrazku.
Jest na to jakiś szybki i prosty patent? :)
Z góry dziękuję za pomoc :poklon

restauro - 4 Grudzień 2017, 11:48

Narysuj jak na dołączonym rysunku i trasuj .W miejscu czerwonych linii musisz narysować grubszą kreską niż to zrobiłeś ,żeby było czytelne dla programu podczas trasowania.
Oczywicie zamiast trasować ,można obrysować krzywymi i przyciąć.

Efekt trasowania ,kiedy linie są zbyt cienkie .

Shame - 4 Grudzień 2017, 17:58

restauro, mam wrażenie, że Osie chodziło o to, jak scalić litery (imię) wraz z ramką.

Mamy więc ramkę:

Teraz piszemy imię, ale tak przybliżamy do siebie litery, żeby nachodziły na siebie:

Jak będzie tak, że wszystkie litery są połączone, to zamieniamy tekst na krzywe (CTRL+Q). Używając Wypełnienia Interaktywnego

klikamy na zamknięte obszary w napisie:

Teraz wybieramy sam tekst i Spawamy:

Zaznaczamy zarówno tekst jak i wypełnienia obszarów zamkniętych i klikamy Połącz (CTRL+L). Dostaniemy jeden obiekt z wyciętymi wewnętrznymi obszarami:

Przenosimy i dopasowujemy imię na ramkę:

Zaznaczamy ramkę i używając Gumki:

Wymazujemy część ramki tak, by tylko boki imienia nachodziły na siebie, a i to minimalnie:

Zaznaczamy imię i ramkę i Spawamy:

Dostajemy to:

O to chodziło?

Nie wiem tylko, dlaczego na załączonym przykładzie lewa krawędź K i prawa O posiada częściowy obrys? To ma związek z wycinaniem potem na ploterze czy coś?

restauro - 4 Grudzień 2017, 18:43

Pewnie chodzi o lepszą czytelność.