|
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
|
CorelDRAW - grafika wektorowa - jak zrobić "brudne" kropkowane cieniowanie
kotek - 12 Grudzień 2017, 14:58 Temat postu: jak zrobić "brudne" kropkowane cieniowanie siemka, nie wiem czy to ten dział. Jeśli nie to proszę o upomnienie i przeniesienie.
Chciałbym zrobić podobne cieniowanie z kropek jak załączniku. Da rade zrobić to w corelu? jeśli nie to w jakim programie i jak?
https://drive.google.com/file/d/1eZu0sKQfa-XXe__rvMNfFpOIS50aa8S8/view?usp=sharing
restauro - 12 Grudzień 2017, 16:23
Można narysować lub poszukać .
Narzedzie Interakcyjne wypełnienie ( G ) - Wypełnianie deseniem wektorowym lub Wypełnianie deseniem dwukolorowym .
Inna opcja to zrobienie kropek bitmapowym rozpylaczem ,następnie trasowanie efektu w celu uzyskania wektorów.
Trurl - 12 Grudzień 2017, 21:54
Ja bym jednak nie robił tego rysunku w wersji wektorowej. Szedłbm raczej w kierunku grafiki rastrowej.
kotek - 15 Grudzień 2017, 11:50
Trurl napisał/a: | Ja bym jednak nie robił tego rysunku w wersji wektorowej. Szedłbm raczej w kierunku grafiki rastrowej. |
Jaki program polecasz? :)
Shame - 15 Grudzień 2017, 15:52
Jesteśmy na forum CORELA! Więc i Photo-Paint'a, rzecz jasna! Ale żarty na bok, da sie to zrobić pewnie w PP, ale nie ma się co oszukiwać, PS (Adobe Photoshop) jest znacznie zmyślniejszy w kwestii obróbki obrazów rastrowych, nić PP.
restauro - 15 Grudzień 2017, 16:24
Shame napisał/a: | ale nie ma się co oszukiwać |
Darmowy Gimp również sobie poradzi.
|
|