Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Muląca lista fontów

DoluDesign - 16 Grudzień 2017, 15:07
Temat postu: Muląca lista fontów
Od kliku dni strasznie mi muli lista fontów ( czy jak to się zwie) jak ją rozwijam i szukam jakieś czcionki, po kliknięciu muszę czekać z 8-10s aż się pokażą literki, a już samo przesuwanie to szkoda gadać, wie Ktoś o co chodzi?
Cysorz - 16 Grudzień 2017, 16:05

To się dzieje na nowym dokumencie, na edytowanym czy niezależnie? Ile masz zamontowanych fontów, ile RAMu i jaki system?
Na początek ściągnij i uruchom: http://www.iolo.com/downl...ystem-mechanic/

DoluDesign - 16 Grudzień 2017, 16:24

Na każdym dokumencie
16GB ramu
Win10
Corel X7
z 3700 czcionek/plików

Cysorz - 16 Grudzień 2017, 17:01

Pierwsza rzecz: pozbądź się niepotrzebnych fontów - założę się, że 90% z nich i tak nie używasz ;-) . Pamiętaj, że możesz także używać niezainstalowanego fontu - wystarczy że wtedy, gdy go potrzebujesz otworzysz go w podglądzie fontów.
Druga: użyj POTEM programu, do którego link Ci podałem. I tak ze dwa - trzy razy w tygodniu. Raz na czas program ten jest oferowany w pełnej wersji jako darmowy (ja taką mam właśnie i bardzo dobrze się sprawuje) - naprawdę warto poszukać.

Jak nie poskutkuje, to będziemy się zastanawiać nad innym rozwiązaniem.

DoluDesign - 19 Grudzień 2017, 11:30

Odinstalowałem "brushowate" fonty i trochę nieużywanych i w 80% odmuliło.
Wcześniej było wszystko ok, właśnie do czasu zainstalowania jakieś pojedynczej czcionki, tylko, że dziennie potrafię zainstalować nawet do 8/10 fontów i ciężko się połapać, która to była

Sound - 19 Grudzień 2017, 12:00

Jeśli stało się to nagle, pewnie to kolejny syf po update windowsa 10

1 Na pasku pulpitu klikasz lupę,
2 wpisujesz "usługi"
3 wybierasz ikonę o tej nazwie.
4 Szukasz na liście "Usług systemu Windows buforowanie czcionek" klikasz dwukrotnie
5 Wybierz w stanie usług "zatrzymaj" a następnie typ uruchomienia "wyłączony".

Od siebie polecam program nexus font. Fonty podziel na foldery i ładuje tylko te, które cię w danym momencie interesują.

restauro - 19 Grudzień 2017, 12:06

DoluDesign napisał/a:
dziennie potrafię zainstalować nawet do 8/10 fontów i ciężko się połapać, która to była

DoluDesign - 19 Grudzień 2017, 12:25

W tym problem, że nie chce posortować, była to pierwsza rzecz jaką sprawdziłem

ed: poszło jako data modyfikacji, wcześniej nie miałem ustawione na liście

restauro - 19 Grudzień 2017, 16:10

Domyślnie nie jest zaznaczona , trzeba dorzucić haczyk .
DoluDesign - 20 Grudzień 2017, 13:06

Problem rozwiązany
winny - tzw "brush/grunge" font