Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - czerwień na czerni

mmarmolade - 19 Styczeń 2018, 15:02
Temat postu: czerwień na czerni
Cześć,
tak jak w temacie - mam do przygotowania projekt (opakowanie na płytę), w którym czerń występuje na całości jako tło, a na niej nadrukowane maja być czerwone elementy - teksty, drobne grafiki. Nie jestem jakimś specem od druku, więc zastanawiam się jak to najlepiej zrobić, żeby wyszło ładnie i wyraźnie (niektóre elementy są naprawdę drobne). Czy czerwień powinna być nadrukowana? Może ktoś mógłby mi podać np. najlepsze składowe CMYK czerwieni żeby dobrze wyszło? W tle głęboka czerń. Pozdrawiam :)

Shame - 19 Styczeń 2018, 18:52

Jeśli drukujesz czarną aplę (duży, jednolity blok) i chcesz na tym dać inny kolor, to jednym z najlepszych sposobów jest nadanie kolorowym (tutaj czerwonym) elementom czarnego konturu włosowego 0-0-0-100 z atrybutem "za wypełnieniem".

Kwestia jest taka, że czarny K100 jest tak naprawdę grafitowy i nie otrzymasz głębokiej czerni, która ładnie wyjdzie w apli. Zamiast tego dajesz głęboki czarny np. 60-50-40-100. Jak widzisz, dodajesz CMY do K - kolory są na siebie nadrukowywane i całość przyjmuje ładny, smolisty odcień. Tylko jest z tym pewien problem, jeśli chcesz na tym drobne elementy - mianowicie może dojść do niespasowania kolorów, i na krawędziach elementów pojawi się przebicie któregoś z CMY. Dlatego robi się to co napisałem na początku - nadajesz włosowy kontur K100 i wrzucasz go za element. W ten sposób masz bardzo cienki, ale wystarczający bufor na niedoskonałości spasowania.

Różnica między głębokim a zwykłym czarnym:

Poszczególne kolory i ich mieszanie w apli:

Niedokładność spasowania:

Kontur włosowy K100 pod elementem na apli 60-50-40-100:

Cysorz - 19 Styczeń 2018, 19:17
Temat postu: Re: czerwień na czerni
mmarmolade napisał/a:
Czy czerwień powinna być nadrukowana?

Absolutnie nie, gdyż będziesz miał po prostu czarny...

Trurl - 19 Styczeń 2018, 22:42

Cytat:
Może ktoś mógłby mi podać np. najlepsze składowe CMYK czerwieni żeby dobrze wyszło?

Zrób to Pantonami, a nie CMYKiem. Wyjdzie lepiej i przy mniejszej liczbie przelotów maszyny. Pamiętaj o zalewkach.

Ale jeśli musisz CMYKiem, to daj czerń 75, 68, 69, 90 i czerwień, powiedzmy 0, 100, 100, 20.
Masz więc cztery przeloty maszyny
:-)

Shame - 21 Styczeń 2018, 18:12

Trurl napisał/a:
Zrób to Pantonami, a nie CMYKiem.

Trurl, chyba nie te nakłady wchodzą w grę. Chociaż może, kto wie? Niech się mmarmolade wypowie ;-)

Trurl napisał/a:
Pamiętaj o zalewkach.

Ziom, nie bij fachową terminologią po oczach, bo gdyby koleżanka wiedziała z czapy co to zalewki, to by nie pytała o druk na apli ;-) Chociaż oczywiście masz rację - PANTONE'y z nad- lub pod- lewkami i jechane. Ale koszt wyższy i (zazwyczaj) minimalne nakłady liczone w tysiącach lub dziesiątkach tysięcy.

A tak w ogóle to chyba temat z tych, co to umarły w milczeniu :-P Termin minął, mmarmolade sobie poradziła sama, albo przestało być to istotne.

Trurl - 22 Styczeń 2018, 00:27

Można też w kubełku namieszać cmykową czerwień i cmykową czerń. Wtedy też będą tylko dwa przeloty maszyny. A rozbarwienia zrobić z pantonów. :-)
mmarmolade - 22 Styczeń 2018, 09:52

Nie , nie temat nie umarł, po prostu nadszedł weekend. Bardzo Wam dziękuję, pomogliście mi, w życiu bym nie wpadła na to, żeby zrobić obrysy i bardzo mi się przydadzą konkretne składowe :)

Tak, nakład ma być bardzo mały, więc niestety Pantony nie wchodzą w grę.

Jeszcze jedna rzecz mnie nurtuje, ale to założę osobny temat.

Aha i jeszcze pytanko - gdybym, tak teoretycznie, drukowała np. czerwony na niebieskim to wtedy nadaję czerwieni niebieski obrys? Może mi się przyda na przyszłość :)

Dzięki!

Cysorz - 22 Styczeń 2018, 18:33

mmarmolade - włącz sobie w Corelu opcję Widok -> (dokładny) -> Symuluj nadrukowania. Narysuj np. trzy kwadraty - czarny, niebieski i czerwony. Czerwony wyciągnij na samą górę i "prawoklikiem" i nadaj mu właściwości Nadrukuj wypełnienie i później przesuń go nad inne. To takie uproszczenie, ale będziesz wiedziała jak zachowują się kolory mieszane ze sobą.
mmarmolade - 24 Styczeń 2018, 23:15

Dzięki, tak zrobię! :-)