Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Problem z rysunkiem do frezowania cnc

galica01 - 21 Styczeń 2018, 16:51
Temat postu: Problem z rysunkiem do frezowania cnc
Witam Szanowne Grono zabawę z corel-em zacząłem bardzo nie dawno próbowałem narysować
kształt który potrzebuję wyfrezować na frezarce. Niby cel został osiągnięty ale ten rysunek nie trzyma się całości składania krzywych są "niedokładne".Szukam informacji jak zrobić aby łączenia krzywych były jedną całością i "gładkie w powiększeniu"
Ten kształt będzie frezowany frezem 8mm między krzywymi.
Próbowałem mój rysunek przenieść do następnego programu sheetcam ale ścierzek nie chce wygenerować bo są błędy w rysunku :-(
Rysunek w załączniku wymiary na rysunku są ok
Jeśli użyłem nie poprawnych określeń to przepraszam ale tak jak pisałem zaczyna dopiero zabawę

restauro - 21 Styczeń 2018, 18:00

Zaraz zerknę do Twojego dzieła ,na razie odsyłam do naszej pomocy programu CorelDraw .
Ma swoje lata ,ale podstawy są te same.
dopisz jeszcze tylko , jaką posiadasz wersję programu .
http://corel.wodip.opole.pl/

Shame - 21 Styczeń 2018, 18:02

First order of business: jak chcesz wrzucać pliki do wglądu, to nie w wersji 2018, bo rzadko kto to ma. Jakby co, to zapisuj w wer. 13 (X3) najlepiej.

Do meritum - twój rysunek ma różne błędy, główne to:

- Niedokładność w rysowaniu

- Niezłączone węzły

Obraz poniżej:

Powinieneś połączyć je, przeciągając jeden na drugi, aż pojawi się znacznik przy kursorze:

Lub skorzystać z opcji:

Wtedy zamiast tego co powyżej, dostaniesz to:

Lub to:

Zwyczajnie niedokładnie robiłeś. To nie wina programu, tylko użytkownika :roll: Ale to nic, czego nie można naprawić. Niestety, łączenie węzłów jest czasochłonne, bo musisz zaznaczyć dwa węzły, które leżą jeden na drugim (a nie są połączone) i wtedy kliknąć lub przeciągnąć.

Jest druga, szybsza opcja, ale nie poradzi ona sobie z tymi niedoskonałościami, jakie widać w pierwszym screenie po lewej. Możesz użyć opcji Utwórz Granicę (lub Granica) - stworzy to nowy obiekt, który jest jakby obrysem tego co masz zaznaczone. Taka Granica ma połączone wszystkie węzły, ale zostają te niedokładności gdzie zupełnie nie trafiłeś i zrobiłeś kokardkę. Ale wiele roboty zdejmuje ci z barków. Jest jedno ALE: jeśli masz w obiekcie jakieś wewnętrzne przestrzenie, to Granica ich nie zaznaczy, bo tworzy tylko ZEWNĘTRZNY obrys obiektów.

restauro - 21 Styczeń 2018, 18:13

Dodam tylko , dobrym nawykiem jest sprawdzanie w widoku szkieletowym (łatwiej wychwycić wszelkie niedokładności ) i używanie podczas rysowania konturu włosowego . Później w razie potrzeby można to łatwo zmienić .
galica01 - 21 Styczeń 2018, 20:06

Wielkie dzięki za pomoc już wiem o co biega poprawiłem zgodnie z zaleceniami sheetcam w końcu zaczął współpracę z moim rysunkiem :mrgreen: Jeszcze raz dziękuję za pomoc :poklon