|
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
|
CorelDRAW - grafika wektorowa - Bitmapa - lepiej spłaszczona czy nie?
mmarmolade - 22 Styczeń 2018, 09:58 Temat postu: Bitmapa - lepiej spłaszczona czy nie? Cześć, zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz. Jeśli mam taki projekt jak w załączniku i chcę go złożyć w corelu jako część projektu, to lepiej żebym to wszystko spłaszczyła w photoshopie i w ten sposób umieściła w corelowskim pliku czy każdy element dać jako odzielną bitmapę - tło, sylwetkę i napis?
Trurl - 22 Styczeń 2018, 10:22
Rozumiem, że materiał wyjściowy masz zapisany jako psd, razem trzema warstwami - tłem, postacią i napisem.
Jeśli tak, to zaimportuj do Corela plik psd. W razie czego możesz go w Corelu rozgrupować. Wówczas każda warstwa będzie osobno i możesz je ustawiać czy wyrzucać w sposób dowolny. Pamiętaj tylko, żeby ten plik psd był CMYKowy.
tegraf - 22 Styczeń 2018, 12:04
Lepiej spłaszczyć przed importem. Psd to format konkurencji - i mimo, że powinien zachować się tak, jak pisze Trurl - to lepiej nie wywoływać wilka z lasu. Nie ma żadnej pewności, że wszystkie wynalazki zastosowane na photoshopowych warstwach zostaną odczytane prawidłowo.
mmarmolade - 22 Styczeń 2018, 12:54
Hm, czyli w zasadzie nie ma różnicy w druku między bitmapą spłaszczoną a na warstwach?
mmarmolade - 24 Styczeń 2018, 23:13
Jeśli by ktoś się jeszcze tym interesował - wydrukowałam z obu wersji i w tej na warstwach wyszła biała obwódka wokół napisu "KOMETA", a w spłaszczonej nie.
Shame - 25 Styczeń 2018, 17:52
mmarmolade napisał/a: | na warstwach wyszła biała obwódka wokół napisu "KOMETA" |
Czasem się tak dzieje, bo z bliżej niewyjaśnionych względów, Corel CZASEM chcąc "wygładzić" bitmapę na krawędzi (mimo, że część warstwy jest przezroczysta) wykorzystuje efekt anti-aliasingu, czyli zmiękcza krawędź, dodając piksel lub dwa. Wtedy się to dzieje. Czasem pomaga wrzucenie takiej bitmapy w przezroczysty Kard, który będzie MINIMALNIE mniejszy od bitmapy - wtedy to "wygładzenie" zostanie przycięte.
|
|