Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Ustawienia przybliżania

vitara1 - 23 Styczeń 2018, 13:26
Temat postu: Ustawienia przybliżania
Witam. Mam następujące pytanie o ustawienia przybliżania.
W Corelu X3 ( draw) gdy chciałem przybliżyć jakąś część rysunku przybliżany obiekt automatycznie ustawiał się na środku monitora.
W Corelu X7 obiekt automatycznie się nie centruje na środku monitora.( jeżeli był w rogu pozostaje w rogu tyle że się przybliży) Jak to ustawić by było tak samo jak w starszej wersji?

restauro - 23 Styczeń 2018, 18:59

Narzędzia - Opcje- Paski poleceń zaznacz Powiększenie.
Wyskoczy menu z rozwijanym opcjami w których możesz ustawić procentowe powiększenie i parę inny opcji.

restauro - 23 Styczeń 2018, 18:59

Narzędzia - Opcje- Paski poleceń zaznacz Powiększenie.
Wyskoczy menu z rozwijanym opcjami w których możesz ustawić procentowe powiększenie i parę inny opcji.

Cysorz - 23 Styczeń 2018, 19:35

vitara1: F4 zbliża cały projekt i centruje go na środku. Shift+F2 przybliża i centruje zaznaczony obiekt.
vitara1 - 23 Styczeń 2018, 20:45

Trochę nie o to mi chodziło.

W starszej wersji kręcąc kółkiem myszki powiększał się i centrował element na którym akuratnie był kursor. W nowej wersji owszem powiększa się ale nie centruje się automatycznie.

Shame - 25 Styczeń 2018, 18:02

Tu jest tak, że jeśli masz zaznaczoną tą opcję: Menu > Narzędzia > Opcje > Obszar Roboczy > Przybornik > Powiększenie > Wyśrodkuj wskaźnik myszy...

To ruch kółkiem myszy spowoduje przybliżenie z centrowaniem na kursorze. NA KURSORZE, ale nie na obiekcie, który masz zaznaczony. Jak nie masz nic zaznaczonego, to i tak ci przybliży (tam, gdzie wisi kursor).

-----------------------
Co jest grane, że nie mogę linkować screenshotów? Próbowałem z PostImage i JumpShare, czyli tego co uzywam od paru lat i w tym temacie się nie wgrywają...

vitara1 - 25 Styczeń 2018, 20:49

U mnie jest inne menu. Nie mam takich zakładek.
Być może jest to spowodowane, że używam corela Home&Students.
A ten z tego co wiem jest nieco uboższy.
Tak wygląda moje menu.

restauro - 25 Styczeń 2018, 21:04

Kliknij - Dostosowanie i się pojawią (zobacz u mnie )
vitara1 - 25 Styczeń 2018, 21:24

restauro, Ale mi chodzi o to o czym pisze kolega Shame.
W menu o którym piszesz mogę włączyć jakiś przybornik. Ale wciąż nie mam opcji która pozwoli mi na:
"ruch kółkiem myszy spowoduje przybliżenie z centrowaniem na kursorze."
kółko mi przybliża i oddala ale automatycznie się nie centruje.
Chodzi o to by to co mam pod kursorem nawet jeśli nie jest zaznaczone się powiększyło i wycentorwało.
Tak działa wersja X3 suite.
Ale wersja X7 Home&Student już tylko przybliża ale nie centruje.

restauro - 26 Styczeń 2018, 09:58

W takim razie wypróbuj tą opcję . Prawym klawiszem myszy na lupie i w rozwijanym menu zaznacz - Przewiń tutaj .
vitara1 - 26 Styczeń 2018, 10:04

Wyjdę na marudę. Ale to nadal nie jest to o co mi chodzi.
restauro - 26 Styczeń 2018, 10:36

Nie przejmuj się marudzeniem . Podsyłam rożne alternatywy ,które mogą być przydatne.
Zerknij jeszcze do Pomocy programu ,może znajdziesz inne rozwiązania , dostępne dla Twojej wersji programu ?

tegraf - 26 Styczeń 2018, 10:56

W Corel 2017 (nie H&S) działa to tak:

U Ciebie inaczej?

vitara1 - 26 Styczeń 2018, 11:38

W wersji x7 H&S działa dokładnie tak jak pokazujesz. Przybliża ale nie centruje.
W wersji X3 Suite. działa inaczej. Przybliża z centrowaniem.

Shame - 26 Styczeń 2018, 12:43

vitara1 napisał/a:
W wersji x7 H&S działa dokładnie tak jak pokazujesz. Przybliża ale nie centruje.

Sam sobie przeczysz. Tegraf właśnie wrzucił filmik, a którym widać, jak się centruje na kursorze :mrgreen: CHYBA, że według ciebie centrowanie powinno się odbywać do zaznaczonego obiekty, a nie do kursora?!

vitara1 - 26 Styczeń 2018, 12:49

Przyjrzałem się jeszcze raz i może masz rację. Ale u mnie w corelu się nadal nie centruje.
vitara1 - 26 Styczeń 2018, 13:29

To ustawienie jest w wersji X3 Graphics suite i jest w wersji 2017
Natomiast nie ma w wersji X7 H&S Suite.
W wersji X7 H&S Suite. nie ma nawet przybornika.

tegraf - 26 Styczeń 2018, 14:02

Cytat ze sklepu sprzedającego Corela:

"Nowy pakiet CorelDRAW® Home & Student [...] zapewnia dostęp do profesjonalnych narzędzi projektowych w przystępnej cenie. Dzięki najnowszej wersji pakietu uczniowie, studenci i hobbyści mogą szlifować swoje umiejętności projektowania."

Najwyraźniej wg autorów, hobbystyczne używanie tego programu nie potrzebuje centrowania pod kursorem podczas powiększania.

"CorelDRAW Home & Student Suite [...] nie może być wykorzystywany do celów komercyjnych. Aby mieć możliwość realizacji projektów komercyjnych, należy wybrać pełną wersję pakietu CorelDRAW Graphics Suite, która pozwala na korzystanie z oprogramowania do celów komercyjnych, a także udostępnia więcej zasobów oraz dodatkowych funkcji odpowiadającym potrzebom profesjonalnych użytkowników."

Czyli "przybornik" hobbystom niepotrzebny. Tak to sobie wymyślili.

tegraf - 26 Styczeń 2018, 14:08

Chociaż wykaz różnic między wersja H&S a Pro nic o tym nie wspomina:

https://www.coreldraw.com...n-matrix-en.pdf

Patrz: drobnym drukiem na dole strony.

A tu ktoś wyliczył więcej: https://community.coreldraw.com/talk/coreldraw_graphics_suite_x7/f/coreldraw-x7/49862/differeces-between-x7-home-and-regular-version

vitara1 - 26 Styczeń 2018, 14:09

No najwyraźniej. Dzięki wszystkim za pomoc.
restauro - 4 Luty 2018, 16:34

http://macromonster.com/p...ut-from-center/